* Fotoğraf: Revolution News ("AB, Türkiye: Biz alınıp satılacak mal değiliz.")
Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’nin vize muafiyeti için gereken şartları yerine getirip getirmediğine dair raporunu4 Mayıs'ta açıklayacak.
Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans “Son üç haftada, düzensiz girişlerde keskin bir düşüş gözlemledik. (Geri Kabul Anlaşmasının) uygulamasının ilk aşamalarında iyi bir ilerleme gözlemledik. Komisyon, Türkiye’deki Suriyeli mülteciler projesi, vize muafiyeti ve AB ile uluslararası yasalara uyumluluk da dahil olmak üzere, AB-Türkiye Anlaşmasının tüm öğelerinin yerine getirilmesini sağlayacaktır” dedi.
Avrupa Birliği Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, 4 Nisan’dan bu yana, Türkiye üzerinden Yunanistan’a giden 325 mülteci Türkiye’ye geri gönderildi. Bunun yanısıra 103 Suriyeli mülteci de Türkiye’den Avrupa’ya kabul edildi.
Komisyon açıklamasında "Komisyon, 4 Mayıs'ta Türkiye için vize serbestisi ilerleme raporunu yayınlayacak. Ve eğer Türkiye, kalan temel ölçütleri karşılayacak gerekli tedbirleri alırsa, raporun ardından, Türkiye'nin 'vizesiz seyahat listesi'ne dâhil edilmesine yönelik kanun teklifi gelecek” denildi.
AB ve Türkiye’nin anlaştığı maddeler
18 Mart 2016’da Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 29 Kasım 2015’te kabul edilen Ortak Eylem Planı doğrultusunda bir anlaşma imzalandı.
Mülteci hakları örgütlerinin en başından beri “Kirli Pazarlık” olarak nitelendirdiği müzakereler sonucu, AB ile Türkiye’nin anlaşmaya vardığı maddeler şöyle:
1- 20 Mart’tan itibaren Türkiye’den Yunanistan’a geçen ve başvuruları kabul edilmeyen tüm düzensiz göçmenler ve sığınmacılar Türkiye’ye geri gönderilecek.
2- Yunanistan’dan Türkiye’ye geri gönderilen her Suriyeli mülteci için, başka bir Suriyeli mülteci doğrudan Türkiye’den Avrupa’ya yerleştirilecek.
3- Türkiye’den AB’ye açılan tüm olası kara ve deniz güzergahlarını engellemek için Türkiye tüm gerekli önlemleri alacak.
4- Türkiye ve AB arasında düzensiz göç sonlandığında ya da ciddi anlamda azaldığında, bir Gönüllü İnsani Kabul Tasarısı harekete geçirilecek.
5- Vize muafiyeti yol haritası çalışmaları, Türkiye vatandaşlarının vize zorunluluğunun en geç Haziran 2016’da kaldırılması perspektifiyle hızlandırılacak. Türkiye, geri kalan gereklilikleri yerine getirmek için gerekli tüm adımları atacak.
6- AB, Türkiye ile işbirliği halinde, başlangıç olarak tahsis edilen 3 milyar doların ödemesini hızlandıracak. Bu kaynakların tamamının kullanılması halinde, AB 2018’in sonunda 3 milyar dolara ek olarak fon sağlayacak.
7- AB ve Türkiye, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi çalışmalarını olumlu karşıladı.
8- Kabul süreci, Avrupa Birliği Konseyi’nin Hollanda Başkanlığı döneminde 33. Fasıl’ın açılmasıyla tekrar güç kazanacak ve diğer fasılların açılması için yürütülecek önhazırlıklar hızlandırılacak
9- AB ve Türkiye Suriye’deki insani koşulların geliştirilmesi için çalışacak. (ÇT)