Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, AB'nin mülteciler konusunda Türkiye'ye eskisine kıyasla daha az bağımlı olduğunu söyledi.
Hahn, “Suriye savaşı sebebiyle Türkiye üzerinden AB üye ülkelerine yaşanan büyük mülteci akınının olduğu 2015 senesine göre AB'nin daha tedbirli olduğunu” belirtti.
“2015 senesinde öyle bir konumdaydık ki mültecilerin çoğu kontrol edilmeden AB sınırları içine girdi, ancak bu arada durum değişti.”
“Gerekli tedbirler alındı”
Deutsche Welle’in Alman Spiegel dergisinden aktardığına göre Hahn, “Türkiye'nin sınırlarını açması halinde bile iki sene önce olduğu gibi bir akının yaşanmayacağını” ifade etti.
Balkan güzergahının kapatılması, Ege Denizi'nde düzenli kontrollerin yapılması ve Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin desteklenmesiyle geçen iki senede gerekli tedbirlerin alındığını belirten Hahn, “Avrupa Birliği kendisinin şantaja maruz bırakılmasına izin vermeyecektir” dedi.
AB sınırı kapalı
TIKLAYIN - AB MÜLTECİLERE KARŞI SINIR KONTROLLERİNİ ARTIRIYOR
Türkiye’de yaklaşık 3 milyon mülteci var.
TIKLAYIN - AB SINIRLARINA 235 KİLOMETRE TEL ÖRGÜ
2015’te Avrupa Birliği ülkelerine Türkiye üzerinden 1 milyondan fazla mülteci gitti. Ancak sın iki yıldır Avrupa ülkeleri sınırlarını neredeyse kapattı, duvarlar örüldü, denizde kontrol artırıldı.
TIKLAYIN - AF ÖRGÜTÜ’NDEN GÖRENDAĞ: MÜLTECİLER PAZARLIK KONUSU YAPILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Kasım 2016’da “Daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu bilesiniz. 53 yıldır bu ülkeye AB'nin kapısını açmayanlar yaptırım mı uygulayacak? Ne oldu, yaptırım uyguluyorlarsa ne oldu? Battık mı? Yaptırımlar bizi çökertmez” demişti. (AS)