* Fotoğraf: Dursun Aydemir – Brüksel / AA
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, bugünkü AB-Türkiye Ortaklık Konseyi'nin ardından Brüksel'de basın toplantısı düzenledi.
TIKLAYIN - AP: Türkiye ile Müzakereler Askıya Alınmalı
Yaklaşık dört yılın ardından Ortaklık Konseyi toplantısının gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu belirten Mogherini, toplantıda Türkiye-AB ilişkilerinde çeşitli konuların ele alındığını belirterek Türkiye'nin AB için stratejik öneme sahip bir ortak olduğunu anımsattı.
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye ile AB arasındaki katılım müzakerelerinin askıya alınması önerisinde bulunan kararı, Strasbourg’da Çarşamba günkü genel kurul oturumunda kabul edildi. Kararda, ağır insan hakları ihlallerinden dolayı Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması talep edilmiş, AB’ye bu konuda çağrı yapılmıştı.
“İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü görüşüldü”
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Mogherini, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi çeşitli konuların toplantıda görüşüldüğünü, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anladıklarını ancak OHAL'in kalkmasının ardından uygulanan tedbirlerin de geçmişte kalması gerektiğini dile getirdi.
Yargıyı eleştiren Mogherini, 2016'daki darbe teşebbüsünün neden olduğu yaraların bilincinde olduklarını, Türkiye'nin büyük tehditlerle mücadele ettiğini ancak artık normale dönmenin istikrar ve ekonomik açıdan önemli olduğunu belirtti.
“Suriyeli göçmenler konusunda işbirliği önemli”
Dış ilişkiler ve bölgesel konularda AB ve Türkiye'nin yoğun biçimde görüştüğünü hatırlatan Mogherini, Suriyeli göçmenler konusunda AB ve Türkiye'nin işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı, “Türkiye-AB işbirliği sadece mülteciler için değil Suriye'de siyasi çözüm için de önemli” dedi.
İyi komşuluk ilişkilerin önemli olduğunun altını çizen Mogherini, önümüzdeki dönemde enerji gibi kilit konularda görüşmeleri yoğunlaştırmayı sabırsızlıkla beklediklerini söyledi. Doğu Akdeniz'de enerji alanındaki gelişmelere ve sondaj çalışmalarına ilişkin, AB'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile dayanışma içinde olduğunu belirtti.
Türkiye'yi terörle mücadele alanında desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Mogherini, “Ortaklık Konseyi, Türkiye'nin uğradığı tüm terörist eylemleri kınadı. PKK, AB'nin terör örgütleri listesindedir ve bu husus tartışmaya açık değildir” dedi.
Hahn: Gümrük Birliği güncellenmesi gündemde değil
AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn da “Türkiye, AB için son derece önemli stratejik partnerdir. Bu diyaloğu sürdürmek bizim için çok önemli. Ortak çıkarlarımıza olan güvenlik, göç sorunu, ekonomi, çevre konularında görüşmek çok önemli” dedi.
Boru hatları kesişme noktasında olan Türkiye'nin Avrupa enerji tedariği açısından önemli konumda olduğunu anımsatan Hahn, bu alandaki çeşitli başlıkları görüştüklerini söyledi.
Hahn, “Türkiye'nin işbirliği sayesinde AB'ye yasa dışı göçün kesildiğini, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların desteklenmesi için AB'nin mali taahhütlerini yerine getireceğini” ifade etti.
Türkiye'ye sağlanacak katılım öncesi AB mali yardımlarının sivil toplumun desteklenmesine yönelik odaklanacağını anlatan Hahn, Gümrük Birliği güncellenmesinin henüz gündemde olmadığını söyledi.
Çavuşoğlu: Yargı Türkiye'de bağımsız
Euronews’un haberine göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne bağlılığını bir kez daha hatırlatarak Mogherini'nin insan hakları konusunda sözlerine katılmadığını söyledi, “Yargı Türkiye'de bağımsız. Hukuk yolları herkese açık” dedi.
Üyelik müzakereleri kapsamında fasılların açılmasını beklediklerini ifade eden Çavuşoğlu “OHAL geride kaldı. Kurumlarımız yargı ve temel haklar konusunda gereken çalışmaları yürütüyor” diye konuştu.
“Türkiye, AB için önemli bir ticaret ortağı”
Toplantının ardından yayımlanan yazılı açıklamada da AB-Türkiye ilişkilerinin ele alınması ve bazı konuların görüşülmesi açısında toplantının iyi bir fırsat olduğu belirtildi.
Toplantıda aday ülke ve önemli bir ortak olan Türkiye ile AB ilişkilerinin öneminin yeniden teyit edildiği ifade edilen açıklamada, “terörle mücadele, enerji, ulaştırma, ekonomi ve ticaret gibi konularda zorlukların üzerine eğilme konusunda açık diyaloğun öneminin vurgulandığı” belirtildi.
Açıklamada, Türkiye'de insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi alanlarda endişelerin olduğu, Türkiye'den AB standartları uyarınca yargı reformu için planlarını gerçekleştirmesinin beklendiği ifade edildi.
AB'nin Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon göçmenin ihtiyaçlarını karşılama konusundaki çabalarının takdir edildiği vurgulanan açıklamada, Suriye, Irak, İran ve Ortadoğu barış süreci Libya gibi dış politika konularında AB-Türkiye arasındaki kapsamlı siyasi diyaloğun öneminin altı çizildi.
Açıklamada, Türkiye'nin AB için önemli bir ticaret ortağı olduğu vurgulanırken, AB'nin Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerinin güçlü olduğunun altı çizildi. (AS)