AB Türkiye Temsilciliği Dış İşleri ve Güvenlik Siyaseti Baş Sözcüsü Peter Stano, bu akşam yayınladığı yazılı açıklamayla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılması ve siyasetten yasaklanması kararını eleştirdi ve kararın "özgür ve adil bir seçim sürecine zarar vermekte" olduğunu söyledi.
Sözcü, Asliye Ceza Mahkemesinin Ekrem İmamoğlu'na "kamu görevlisine hakaret" suçundan verdiği ceza ve yasak kararının, "Türkiye'de demokrasi adına büyük bir gerileme" olduğunu belirtti.
Orantısız ceza
Stano "bu orantısız ceza[nın] Türkiye'de yargının sistemik olarak bağımsızlıktan yoksun olduğunu ve hâkimler ve savcılar üzerindeki usule aykırı siyasi baskıyı teyit etmekte [olduğunu] vurguladı.
Açıklamada, adı Cumhurbaşkanlığı adayları arasında geçen Ekrem İmamoğlu'na yönelik olarak "gelecek yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri öncesi" verilen bu cezanın, "özellikle ülkenin yargı sisteminin siyasallaşması bağlamında önem taşı[dığı] ve bu anlamda özgür ve adil bir seçim sürecine zarar ver[diği] vurgulandı.
AB Türkiye Temsilciliği Sözcüsü Türkiye'yi "insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında devam eden gerilemeyi bir an evvel tersine çevirme[ye]" çağırdı.
Arka plan
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 31 Mart 2019 yerel seçimin iptal edilmesinin ardından yaptığı bir basın açıklamasında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle seçimlerden 2 yıl sonra 28 Mayıs 2021'de, 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
İddianameye göre Ekrem İmamoğlu 4 Kasım 2019'da yaptığı bir basın açıklamasında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine "ahmak" diyerek hakaret etmişti. İddianamede YSK Başkanı Sadi Güven ile 10 kurul üyesi "mağdur" sıfatıyla yer aldı.
Ancak İmamoğlu soruşturma kapsamında yazılı olarak alınan ifadesinde YSK üyelerine "ahmak" şeklinde bir söylemi olmadığını, bu söylemin kimse tarafından YSK üyelerine yönelik algılanmadığını, söylemin belli bir şahsı hedef almadığını, siyasi bir söylem olup sert bir eleştiri olduğunu, somut olarak bir kimseye yöneltilmemiş olduğunu söyledi.
Yargılama sırasında Yargıç Hüseyin Zengin, kendi talebi olmadığı halde 19 Haziran 2022 tarihli kararnameyle Samsun'a tayin edilmiş, bu tayin yargı çevrelerinde "sürgün" olarak nitelenmişti.
Zengin'in çevresine "sürgün" edilmesinin nedeninin, İmamoğlu hakkında "asgari hadden ceza vererek ertelenmesi gerektiği" kanatine verdığını açıklaması olduğunu söylediği iddia edildi.
Yerine tayin edilen 11. Asliye Ceza Mahkemesi yargıcı Mehdi Komşul 14 Aralık 2022'de İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki son duruşmada, İmamoğlu'nu "asgari hadden uzaklaşarak" 2 yıl 7 ay 15 gün hapse mahkum etti ve siyasi yasak getirdi.
(AEK)