Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Malta'nın başkenti Valetta'da düzenlenen AB Gayri Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında basın açıklaması yaptı.
Mogherini, Türkiye'nin AB üyesi olmak istemesi durumunda, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü konusundaki görevlerini yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.
“Yeni müzakere başlığı için çalışma yok”
Euinside.eu sitesinin haberine göre, Mogherini dün akşamki konuşmasında, Türkiye'de idam cezasına yönelik yapılan tartışmalara da değinerek, bu durumun AB ilkeleriyle bağdaşmadığını ifade etti.
Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulmayacağını da vurgulayan Mogherini, buna karşın, üyelik konusunda yeni müzakere başlıklarını açma konusunda herhangi bir çalışma yürütülmediğini de ekledi:
“Türkiye ile bizim ilişkilerimiz AB üyeliğine kabulün çok ötesinde. AB olarak üyelik müzakerelerinin devam ettiğini söyleyebiliriz. Askıya alınmadı, sona ermedi. Fakat yeni fasılların açılması için şu an sürdürülen bir çalışma da yok.”
“AGİT’in raporunu bekliyoruz”
“Gymnich Toplantıları” ismiyle bilinen toplantıları oldukça faydalı, verimli, yapıcı ve önemli olarak değerlendiren Mogherini, “Biz, Türkiye de dahil olmak üzere bütün ülkelerin bağımsız olarak kendi yönetim sistemine karar verme hakkını tanıyoruz ve saygı duyuyoruz” diye konuştu.
Türkiye'de gerçekleştirilen referandum sonrasında itirazların olmasına rağmen çıkan sonuçlara saygı duyduklarını ifade eden Mogherini şunları söyledi:
“Yapılan anayasa değişikliğinin uygulanması hakkındaki değerlendirmeyi öncelikle Venedik Komisyonu'nun tavsiyelerine ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) gözlemlerine ve özellikle yayımlanacak son raporuna göre yapmayı bekliyoruz.”
“Avrupa Birliği, istikrarlı, güvenli, ekonomik olarak başarılı ve demokratik bir Türkiye'den yana.”
Çavuşoğlu: Türkiye’yle ilgili karar verilmeli
Malta'nın başkent Valletta'daki görüşmelerin ardından Anadolu Ajansı’na konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da şu açıklamayı yaptı:
“Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) alınan kararın ve milletvekillerine hükümetlerin ‘Türkiye'yi cezalandırın’ diye talimat vermelerinin sorumlusu Türkiye değil, kendi iç siyasi kaygılarından kaynaklanan sorunlar.”
“Türkiye ile ilişkileri nasıl düzelteceğiz diye soruyorlar. Hangi adımları atmamız lazım? Ben de düşüncelerimi, kendilerinin de kabul etmeye başladıkları hatalarını yüzlerine samimi bir şekilde söyledim.”
Türkiye ile ilgili bir karar verilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, Türkiye ile müzakerelerin devam etmesi yönünde alınan kararın da bir söz olarak kalmaması ve uygulamaya geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
“Bugüne kadarki yanlış yaklaşımlarından ve hatalarından da ders almış gibi gördüm. Ama inşallah samimidirler.”
Ne olmuştu?
TIKLAYIN - AVRUPA KONSEYİ TÜRKİYE'Yİ SİYASİ DENETİME ALDI
AKPM, 25 Nisan 2017’de Türkiye’yi siyasi denetime almaya karar vermişti.
TIKLAYIN - TÜRKİYE İLE AVRUPA KONSEYİ İLİŞKİLERİNİN 68 YILLIK RESMİ ÖYKÜSÜ
Türkiye, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra da Avrupa Konseyi’nin yaptırımlarına muhatap olmuş, üyelik müzakereleri askıya alınmış ve 1996 yılında da izleme prosedürüne tabi tutulmuştu. Prosedür 2004’te sonlandırılmıştı.
AKPM kararları, AB için tavsiye niteliğinde. (AS)