Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın en kısa zamanda serbest bırakılmasını umduklarını söyledi.
Mogherini Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı için Ankara’da bulunuyor. Toplantıya Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Avrupa Birliği (AB) Komiseri Johannes Hahn da katıldı. Toplantı sonrası ikili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kapsamında ortak basın toplantısı düzenlendi.
Mogherini: Türkiye'nin demokratik bir ülke olmasını istiyoruz
Konuşmasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Demirtaş ile ilgili kararına da değinen Mogherini, "Demirtaş’ın serbest bırakılmasını umuyoruz” dedi.
Mogherini, Türkiye'nin AB ile ilişkileri güçlendirme ve reform çabalarını artırma kararını da memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti: “Türkiye AB’nin aday ülkesidir ve stratejik ortağıdır. AB güçlü bir Türkiye istiyor. Türkiye’nin demokratik bir ülke olmasını istiyoruz. Pozitif ilişkilerimiz olduğunu söylemek istiyoruz. Dış politikada birlikte çalışmak istiyoruz.”
AİHM’in Demirtaş kararıAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi’nin önceki eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararını bugün açıkladı. Edirne F Tipi Cezaevinde 2 yıldır tutuklu bulunan Demirtaş’ın tutukluluğunun sonlandırılmasına dair tüm önlemlerin alınmasına hükmeden mahkeme, ayrıca Türkiye’yi maddi ve manevi, toplam 25 bin Euro tazminata mahkum etti. |
Hahn: Gözaltılar konusunda kaygılarımız var
Johannes Hahn da benzer içerikli bir konuşma yaptı ayrıca “Akademisyenlere gözaltı konusunda bazı kaygılarımız var” diyerek Türkiye'de geçen hafta bazı sivil toplum temsilcileri ve akademisyenlerin gözaltına alınmasını eleştirdi.
13 hak savunucusu ve akademisyenin gözaltına alınması16 Kasım 2018 Cuma günü saban 6:00 sularında 13 hak savunucusu ve akademisyen evlerine baskınlar düzenlenerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür'ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu üyesi Ali Hakan Altınay, Anadolu Kültür Genel Koordinatörü Asena Günal ve eski genel müdürü olan Hafıza Merkezi Eş Direktörü Meltem Aslan ile Anadolu Kültür'den Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Sivil Toplum Geliştirme Derneği İletişim Koordinatörü, Diyalog ve Uzlaşma Derneği Kurucu Üyesi Hande Özhabeş, tiyatro yöneticisi Yusuf Cıvır, Bernard von Leer Vakfı'nın Türkiye Temsilci Yiğit Aksakoğlu, yapımcı Çiğdem Mater ve hak savunucusu Filiz Telek’ti. TIKLAYIN - Gözaltına Alınan Hak Savunucuları Kimdir? Yiğit Aksakoğlu dışındaki isimler 17 ve 18 Kasım günleri yurtdışı seyahat yasağı konularak serbest bırakıldı. TIKLAYIN - Yiğit Aksakoğlu'nun Tutuklanma Sebebi: Delil Yok, Şiddetsiz Eylem Hazırlığı Şüphesi Var Suçlamalar arasında Gezi Parkı protestolarını “derinleştirmek ve yaygınlaştırmak,” “sivil itaatsizlik ve şiddetsiz eylem” başlıkları altında aktivizm eğiticileri ve kolaylaştırıcılar davet etmek, “Gezi Parkı sürecinin” devamını sağlamak amacıyla medya faaliyetleri gerçekleştirmek ve Türkiye’ye biber gazı ithalatını durdurmak için çalışmalar yapmak bulunuyor. |
Suriyeli göçmenler
Hahn, ekonomik iş birliği, göç, güvenlik, enerji ve çevre konularına işaret ederek, tüm bu başlıklar altında daha yakın bir iş birliği geliştirilmesinin gerektiğini söyledi. Mali yardımlar için ise
“AB Sayıştayı, bizi parayı çok çabuk harcadığımız noktasında eleştiriyor. Türkiye tarafından ise uygulamaların geciktiği noktasında eleştiri alıyoruz ancak Türkiye'ye yönelik 6 milyar avroluk taahhüdün ikinci kısmının uygulanmasında herhangi bir gecikme olmayacaktır” dedi.
Ancak toplantı sırasında AB’nin Suriyeli göçmenler için taahhüt ettiği rakamla ilgili Çavuşoğlu’nun eleştirisi taraflar arasında gerginliğe neden oldu.
Çavuşoğlu: AB'den henüz 1,7 miyar Euro geldi... Çifte standartlar ve ikiyüzlülük sebebiyle Avrupa Birliği bizim gözümüzde güvenilmeyen bir kaynak.
Hahn: İki gün önce bir karar verildi. Harcamayı görmek gerekiyor. Nerede ne şekilde kullanacağız bunu görmemiz gerekiyor. Para hızlı bir şekilde harcandı denilmekte. Avrupa Sayıştayı bizi bazı konularda eleştirmektedir.
Mogherini: Çifte standart yok beğenin ya da beğenmeyin Avrupa Birliği'nden daha güvenilir bir ortak bulmanız mümkün değil.
AB hesabı verilemeyen 1,1 milyar euroyu sorduAB'nin mali durumunu denetlemekle yükümlü olan Avrupa Denetçiler Mahkemesi (European Court of Auditors), 13 Kasım 2018 tarihinde AB'nin Türkiye'ye mülteciler için gönderdiği fonlarla ilgili bir rapor yayımladı. Raporla birlikte ödenen yardımının 1,1 milyar eurosunun nereye harcandığının takip edilemediği ve Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı'nın Avrupa Birliği (AB) denetçileri ile bilgi paylaşmayı reddettiği ortaya çıktı. |
(HK)
* Fotoğraf: Cem Özdel - Ankara/AA