Avrupa Birliği (AB) Komisyonu bugün plastikleri plastik atıklarla mücadele için plastik tabak, çatal, bıçak ve pipet, ambalaj gibi tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklamayı öneren plan taslağını açıkladı.
2025'e kadar tümü toplanacak
AB'nin plastik yasakları için hazırladığı yol haritasında plastik şişelerin tamamının 2025 yılına kadar geri dönüşüm için toplanması da var.
28 üye ülke de oylanacak
Taslakta yasaklanması planlanan tek kullanımlık plastikler arasında plastik çatal bıçaklar, kulak çubukları, pipetler dahil pek çok "gereksiz" plastik çeşidi yer alıyor.
AB taslağının kabul edilmesi için ilk etapta 28 üye ülke tarafından onaylanması gerekiyor. Ardından Avrupa Parlamentosu'na (AP) sunulacak tasarı buradan da geçerse plastik kullanımına karşı bir "devrim" başlatılabileceği düşünülüyor.
Plana göre yasak şunları sağlayacak:
- 3.4 milyon ton karbon emisyonundan kurtulmak.
- 2030 yılına kadar 22 milyar Euro'ya denk gelecek çevre zararını önlemek.
- Tüketicilerin 6.5 milyar Euro tasarruf etmesini sağlamak.
AB Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans basına yaptığı açıklamada "Plastik atıklar şüphe götürmeksizin Avrupalılar için biran önce harekete geçilmesi gereken büyük bir problem" dedi ve ekledi:
"Bugün teklim edilen şey tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması, onları çevreci alternatifleriyle değiştireceğiz, bu sayede insanlar bu ürünlerden tamamen uzak kalmayacak.
"Bu öğelerin bazılarını yasaklayacağız ve onları daha temiz alternatiflerle değiştireceğiz, böylece insanlar favori ürünlerini kullanmaya devam edebilir".
Daha sıkı önlemler alınacak
AB'nin önerileri özellikle fast food tüketimi sırasında kullanılan plastik pipetlerden başlayarak, tek kullanımlık gıda kapları, yemek gereçleri gibi plastikleri kapsıyor.
Planın bütün AB üyeleri tarafından onaylanması halinde, üye ülkelerin hepsi bu plastiklerin kullanımını kademeli olarak azaltarak tamamen yasaklamakla yükümlü olacak.
Eğitim konusunda da her üye ülke halkın bilinçlenmesi için plastik atıkların çevreye zararları konusunda adımlar atacak.
Öte yandan üreticiler de tek kullanımlık plastik ürünler yerine sürdürülebilir malzemelerden üretim yapma konusunda teşvik edilecek.
Plastik atık tehlikesiPlastik atıklar, okyanusta yaşayan canlılar başta olmak üzere, kuşlar ve diğer canlıların besin zincirini kırarak yaşamı tehdit ediyor. Yeryüzündeki birçok canlı, istemeden ya plastik tüketiyor ya da plastik maddelere takılarak hastalanıyor ya da hayatını kaybediyor. Öte yandan yeryüzündeki mikroplastiklerin yok olması binlerce yıl alıyor, bu da sokaklarda dolaşan ya da yeryüzündeki göller dahil sulara inen plastik çöplerin, okyanuslarda yıllarca kalacağı anlamına geliyor. |
(PT)
Kaynak: Reuters, AP, Independent.