Fotoğraf: Luhrmann (solda) ve Boone Brüksel'de/euractiv.com/
Fransa ve Almanya'nın AB genişlemesine yönelik olarak Salı günü sundukları ortak rapor Ukrayna gibi yeni üyeleri AB'ye kabule hazır olabilmek için 2030'a kadar bir dizi reform gerçekleştirmeye hazır olma çağrısında bulunuyor.
Raporu Fransa kabinesindeki mevkidaşı Laurence Boone ile Brüksel'de sunan Almanya Avrupa bakanı Anna Luhrmann, "AB'nin genişlemesinin hepimizin çıkarına olduğu açık" dedi.
"Bu nedenle AB'nin bu genişlemeye hazır olmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmaya şimdi başlamalıyız."
Raporun Almanya ve Fransa'nın resmi pozisyonlarını temsil etmemekle birlikte raporun 27 AB üyesi ülke arasında reformlara yönelik uzun süren tartışmaları besleyeceği kabul ediliyor.
Genişleme nereye?
Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş, Birliğe Balkanlar ve Doğu Avrupa'dan yeni üyelerin alınmasının durmuş olduğu süreci canlandırdı.
Ukrayna, Moldova ile birlikte geçen yıl üyelik başvurusunda bulundu ve 2023 bitmeden katılım müzakerelerine başlamak üzere yeşil ışık almayı umuyor.
Kiev'in kabul edilmesi, nüfusu 40 milyonu aşkın Ukrayna'nın AB'nin beşinci büyük üyesi haline gelmesine yol açacak ve AB statükosunda büyük bir değişimi başlatacak.
2030
Raporda görüşlerine yer verilen düşünce kuruluşu uzmanları, "AB'nin 2030 yılına kadar genişlemeye hazırlanma hedefini belirlemesi" çağrısında bulundu.
Yetkililer, bu noktaya ulaşmak için Birliğin vergi, maliye ve dış ilişkiler gibi kilit konularda uygulaya geldiği oybirliği zorunluluğu yerine kararlarda nitelikli çoğunluk usulüne geçmesi gerekeceğini söylüyor.
Raporda da, hükümetlerin, "gerekli kurumsal reformlar gerçekleştirilmeden genişlemenin, AB'nin karar almasını imkansız kılmasa da zorlaştıracağını kabul ettiği" belirtiliyor.
Uzmanlar, veto yetkilerinden vazgeçmeye pek hevesli görünmeyen ülkelere karşı oldukları kararlara uymamalarına imkan verecek şekilde karar dışında kalma seçeneğini öneriyor.
Raporda ayrıca, AB'nin yürütme organına üye ülkelerce yollanan komisyon üye sayısı azaltılarak Brüksel'in adı çıkmış bürokrasisinin de azaltılması öngörülüyor.
"İç halka"
Kimi üye ülkelerin AB anlaşmalarının değiştirilmesine rıza göstermemeleri halinde, uzmanlar reformların "gönüllüler koalisyonu" tarafından ilerletilebileceğini söylüyor.
Bununsa "iç halka"dan başlayarak, daha geniş AB'yi, imtiyazlı ortakları ve daha gevşek bir siyasal topluluktan oluşan dört aşamalı Avrupa bütünleşmesine yol açabileceği tartışılıyor.
Luhrmann, raporun Brüksel'deki AB Avrupa İşleri Bakanları toplantısında "çok olumlu" karşılandığını söyledi.
Ancak İspanya Avrupa Bakanı Pascual Navarro, görüşmelerin üye devletlerin önemli konularda birbirlerinden ne kadar uzakta olduklarını gösterdiğini dile getirdi.
Doğu Avrupalı AB üyeleri, Ukrayna'nın Birliğe katılımı için baskılarını artırırken temel reform çağrılarının genişlemeyi durdurmak maksadıyla istismar edilebileceği konusunda temkinli hareket ediyorlar.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen geçen hafta yaptığı yıllık "Birliğin Durumu" konuşmasında AB'nin yeni üyeleri kabul etmeden önce sözleşmelerde değişiklik beklememesi gerektiğini vurgulamıştı.
(AEK)