Beşar ve Esma Esad, önceki gün yapılan seçimde oy kullanırken görüntülendi. Fotoğraf: SANA
Avrupa Birliği (AB), Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümeti ve destekçilerine yönelik yaptırımların 1 Haziran 2022 tarihine kadar uzatıldığını duyurdu.
Suriye halkına baskı yapmaya yönelik olarak kullanılabilecek ekipman ve teknoloji ihracatı da yaptırımlar kapsamında bulunuyor. Buna telefon ve internet trafiğini izleme ekipmanları da dahil.
Yaptırımlar petrol ambargosu, yatırımların kısıtlanması ve Suriye Merkez Bankası varlıklarının dondurulması gibi önlemleri içeriyor.
Suriye'ye silah yaptırımı 2013 yılında uzatılması engellendiğinden bu yana uygulanmıyor. Fransa ve İngiltere Esad muhaliflerine silah sağlayabilmek adına ambargonun uzatılmasına karşı çıkmıştı.
Bağlantılı kişilere de yaptırım
AB aynı zamanda Suriye rejimi, temsilci ve destekçileri listesinde de güncelleme yaptı.
Listede şu anda 283 Suriyeli bulunuyor. AB'ye girmesi yasak olan bu kişilerin AB ülkelerindeki muhtemel varlıkları da donduruldu. Ayrıca 70 Suriyeli kurum ve şirketin AB'deki varlıkları da donduruldu.
AB Konseyi'nden yapılan açıklamada AB yaptırımlarının insani yardımı engelleyici bir nitelik taşımadığının altı çizilerek gıda, ilaç ve tıbbi cihaz teslimatlarının bu durumdan etkilenmediği belirtildi.
Suriye'de dün yapılan devlet başkanlığı seçimleriyle ilgili bir açıklama ise yapılmadı.
Seçimlere yönelik tepkiler
ABD, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere'nin dışişleri bakanları seçimler öncesi yayınladıkları açıklamada Suriye'de yapılacak devlet başkanlığı seçimleriyle ilgili görüş bildirmişti.
Ortak açıklamada Suriye'de düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinin ne serbest ne de adil olacağı ifade edilmiş, Suriye Devlet Beşar Esad ise düzenlenen seçimlerinin meşruluğunu savunmuştu.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı da benzer bir açıklama yayınlayıp, "seçimlerin gayrimeşru olduğunu" belirtmişti.
Rakamlarla iç savaş
|
(PT)