İki gün sürecek toplantıda bakanlar, terörle mücadele önlemlerini, ortak bir AB vize rejimi geliştirilmesi çabalarını ve Avrupa Polis Teşkilatı Europol'ün etkinliğini artırma yollarını tartışacak.
Ancak en tartışmalı konuların başında sığınmacıları birlik dışındaki ülkelerde kurulacak kamplara gönderme önerisi var. Bu tartışmalı fikri ilk kez İngiltere bundan on beş ay önce ortaya atmıştı.
Almanya şimdi bu öneriyi yeniden canlandırmaya hazırlandığını söylüyor. Geçen yıl İngiltere transit kamp önerisini ortaya attığı zaman Almanya bu fikre hiç de hoş bakmayan ülkelerden biriydi.
Ancak şimdi Alman diplomatlar, Afrika'dan İtalya'ya deniz yoluyla geçmek için canlarını tehlikeye atan çok sayıda kişinin geleceğini görüşmek için bir şeyler yapılması gerektiğini söylüyor.
Almanlar, Avrupa ülkelerine sığınmaya çalışanların ya da açık denizlerde tehlike içindeyken denizden toplananların gidebileceği, Tunus ve Libya gibi Afrika ülkelerinde transit kamplarının kurulmasından yana.
Bu kamplarda sığınma başvurularının değerlendirilebileceğini düşünüyorlar. Bu öneri İngiltere'nin geçen yılki fikrinden daha farklı. İngiltere, Avrupa Birliği içinde sığınma başvurusunda bulunanların bir kısmının bu kamplarda tutulmasını öneriyordu.
Ancak hangi biçimde olursa olsun, böyle bir plana muhalefetin yoğun olması bekleniyor.
Avrupa Birliği içinde bir çok ülkenin yanısıra Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluşlar böyle kamplar oluşturulması fikrini kuşkuyla karşılıyorlar.
Kuşkuların nedeni de bu kampların, üstesinden gelinemeyecek boyutlarda mali, lojistik ve hukuki sorunlar yaratabileceğini düşünmeleri. (EÖ)