* Fotoğraf ve görsel: Canva.
Avrupa İklim Yasası ile kurulan Avrupa İklim Değişikliği Bilimsel Danışma Kurulu, hem adil hem de uygulanabilirliği ele alan bilime dayalı bir değerlendirmeye dayanarak, 2040 yılına kadar Avrupa Birliği (AB) emisyonlarının yüzde 90-95 oranında azaltılmasını öneriyor.
AB'nin iklim krizi danışma organı bugün yayımladığı "AB çapında 2040 iklim hedefinin ve 2030-2050 sera gazı bütçesinin belirlenmesi için bilimsel tavsiyeler" başlıklı raporda, AB kurumlarına 2040 iklim hedefi ve 2030-2050 dönemi için AB sera gazı emisyon bütçesine ilişkin bilime dayalı bir tahmin sunuyor.
Danışma Kurulu, Paris Anlaşması'nın hedefleri doğrultusunda 2050 yılına kadar AB'de iklim nötrlüğünün sağlanmasına yönelik bilimsel temelli mevcut sera gazı emisyon senaryolarının kapsamlı bir değerlendirmesini yaptı.
Küresel ısıtmayı sınırlama
Bulgular, iklim krizini ele almak için iddialı eylemlere ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Rapor ayrıca, gerekli emisyon azaltımlarına ulaşmak için olası yolları ve ilgili kapsayıcı politika seçeneklerini de ana hatlarıyla ortaya koyuyor.
Avrupa İklim Değişikliği Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı Profesör Ottmar Edenhofer, Danışma Kurulu'nun analiz ve raporuyla ilgili şu yorumda bulundu:
"Danışma Kurulu, 2040 yılına kadar AB'de uygulanabilir emisyon azaltımlarını belirlemek için 1000'den fazla AB emisyon yolunu analiz ederek, küresel ısıtmayı 1,5°C ile sınırlama hedefi ve AB'nin 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşma hedefi ile uyumlu senaryoları belirledi.
TIKLAYIN - IPCC Raporu: Gezegeni kurtarmak için yapılanlar yetersiz
"Önerilen 2040 hedefi ve 2030-2050 bütçesi, 2030 yılına kadar mevcut yüzde 55 azaltım hedefine ulaşılması ile başlanarak gerçekleştirilebilir.
"Ek kısa vadeli emisyon azaltımları, AB'nin 2050 yılına kadar kümülatif emisyonlarını daha da azaltacak ve böylece AB'nin küresel azaltıma katkısının adilliğini artıracak."
Sera gazı emisyonu nedir?
Karbondioksit (CO₂), Metan (CH4), Nitröz Oksit (N2O), Hidroflorür karbonlar (HFCs) gibi sera gazlarının atmosfere verilen miktarına sera gazı emisyonu deniyor.
Atmosferdeki ısıyı tutan ve hapseden sera gazları, atmosferdeki sıcaklığı artırırlar ve sera gazı etkisi ile küresel ısıtmaya ve dolayısıyla iklim krizine neden oluyorlar.
Sera gazı miktarının atmosferde artmasının en önemli nedeni insan faaliyetleri. Sera gazı emisyonlarının başlıca insan faaliyeti kaynakları ise fosil yakıt ve gübre kullanımı, ormanların kıyımı, endüstriyel prosesler ve hayvancılık.
(TY)