Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki kaos ve savaştan kaçan insanlar Avrupa’ya göçmek istiyor. Son üç yılda göçmen, sığınmacı ve mülteci sayısı gittikçe artıyor. Avrupa Birliği ise ortak bir politika yaratmaktan hala çok uzak.
AB’nin belirli bir politikasının olmadığına dair son haber Dünya Mülteci Günü dolayısıyla Bloomberg’in hazırladığı haberde bir kez daha gözler önüne serildi. AB yetkililerinin hazırladığı henüz taslak halinde olan göçmen alımıyla ilgili plan dün (19 Haziran) Bloomberg’de haberleştirildi. Taslağa göre, liderlerden, AB’nin mevcut iltica sisteminin göçmenlerin birlik içinde bir ülkeden diğerine geçmeleri sebebiyle “ciddi anlamda risk altında” olduğunu söyleyen ortak açıklama yapmaları istenecek.
Taslakta, “üye devletlerin gerekli yasalar ve yönetim kararları alarak bir ülkeye giren göçmenin serbest dolaşımının önüne geçilmesi” öngörülüyor.
Almanya içişleri bakanı sakinleşir mi?
Bu taslak, Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer’i sakinleştirebilir.
Seehofer, Merkel’e “mültecilerin kayıt oldukları ülkeye dönmelerini” öngören bir AB anlaşması yapması için iki haftalık ultimatom vermişti. Eğer başaramazsa, Seehofer göçmenleri Merkel’e rağmen almamakla tehdit etti.
28-29 Haziran’da gerçekleşecek zirvenin ana konularının Euro Bölgesi entegrasyonu ve Brexit olması gerekirken öncesinde yaşananlar gündemi değiştirmiş durumda. İspanya, İtalya’nın sertleşen mülteci politikasına karşı çıkıyor, Emmanuel Macron AB’nin mülteci sisteminin revizyondan geçirilmesi gerektiğini, sorumluluk paylaşımına ihtiyaç olduğunu söylüyor.
Avrupa’ya gelen insan sayısı bu yıl 2015’tekinden çok daha az da olsa, sağ politikacılar İtalya, Avusturya, Polonya, Macaristan ve Almanya’da insanların dirilen yabancı düşmanlığına hitap ediyorlar.
İspanya: “İnsanlık ve güvenlik arasında bir seçim yapamayız”
İtalya’nın göçmen karşıtı ismi, koalisyon hükümetinin İçişleri Bakanı Matteo Salvini 600 mülteciyi barındıran kurtarma gemisinin Sicilya’ya demirlemesine engel olurken İspanya müdahil oldu ve gemiyi kabul etti.
İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska, Salı günü yaptığı açıklamada AB ülkelerinin göçmen problemiyle ilgili kendi vatandaşlarına korurken insani bir çözüm bulması gerektiğini söyledi. Grande-Marlaska“İnsanlık ve güvenlik arasında bir seçim yapamayız. Güvenlikçi politikalar uygularken ve insanlığımızı kaybetmemeliyiz” dedi.
Ülkeler arası yaklaşım farkı
Estonya, Çekya ve Macaristan gibi az göçmen olan ülkelerde göçmen karşıtlığı yüksek seviyedeyken Almanya gibi nispeten daha fazla göçmeni sınırları içerisinde bulunduran ülkeler göçmenlere daha sıcak bakıyor. Böyle olunca da Avrupa Birliği göçmen alımı konusunda çok farklı görüşler sebebiyle ortak bir politika yaratmakta zorlanıyor. (YT/HK)
* Kaynak: Bloomberg, Reuters
* Hazırlayan: Yağız Tanrıvermiş