Avusturya, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı'nı bu görevi altı aydır sürdüren Bulgaristan'dan devraldı.
Avusturya'nın Steiermark eyaletine bağlı Schladming kasabasında düzenlenen temsili devir teslim törenine, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz katıldı.
“Avrupa’yı koru”
Sebastian Kurz, yaptığı konuşmada 1 Temmuz itibarıyla AB Dönem Başkanlığı'nı altı ay boyunca yürütecek Avusturya'yı, İngiltere’nin AB’den ayrılması, Rusya-AB ilişkileri ve ABD'deki son gelişmeler gibi zor konuların beklediğini söyledi.
Kurz, ülkesinin AB Dönem Başkanlığı'nda Avrupa'da güvenliğin sağlanmasının en önemli öncelikleri olduğunu vurgulayarak, dönem başkanlığı için "Avrupa'yı koru" sloganını seçtiklerini ifade etti.
Tusk: Duvar örmek için güvenlik istemiyoruz
AB Konseyi Başkanı Tusk ise insanların güvenlik istediklerini ama bunu yabancı karşıtlığı ya da dünyanın geri kalanıyla aralarına duvar örmek için değil, bölgede güvenliğin sağlanması için istediklerini söyledi.
Borisov: Avrupa’yı korumanın yolu birlikte hareket etmek
Bulgaristan Başbakanı Borisov da ülkesinin Avusturya'nın dönem başkanlığı süresince her türlü desteği vermeye hazır olduğunu kaydederek, "Dönem başkanlığınız için 'Avrupa'yı koru' sloganını seçtiniz, Avrupa'yı korumanın yolu hepimizin birlikte hareket etmesinden geçiyor" dedi.
Bulgaristan Başbakanı Borisov, AB flamasını Kurz'a vererek temsilen görevi devretti.
3 temel eksene kurulu program
Deutsche Welle Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre, muhafazakar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile aşırı sağcı ve AB karşıtı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) koalisyonu tarafından yönetilen Avusturya hükümetinin “Avrupa’yı koru” başlıklı programı “Güvenlik ve göç”, “dijital ekonomi” ve “Batı Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa’nın AB’ye yakınlaştırılması” olmak üzere üç temel eksen üzerine kurulu.
Avusturya öncelikli olarak AB müşterek iltica sisteminin güncellenmesini, Akdeniz’in doğu ve merkezinden gelen düzensiz göçün durdurulması için AB’nin dış sınır güvenliğinin kuvvetlendirilmesini ve bu amaçla kurulmuş olan AB Dış Sınırlarını Koruma Ajansı FRONTEX’e ek yetki ve olanak verilmesini istiyor.
Avusturya hükümeti göç krizini tartışmak üzere 20 Eylül 2018 tarihinde Salzburg kentinde özel bir AB liderler zirvesi düzenleyecek.
Programda Türkiye yok
Avusturya, hazırladığı programda, Balkan ülkeleri, Rusya’yla ilişkiler gibi konular yer alırken, Türkiye’den bahsedilmiyor.
Kurz, Mart 2018’de Varna’da AB kurumları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan toplantı öncesinde “Temel demokratik değerler ve insan hakkı ihlalleri göz önüne alınırsa, Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakereleri, Kopenhag kriterleri artık uygulanmadığı için sonlandırılmalı” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Avusturya AB Bakanı Gernot Bluemel ise Nisan 2018’de “Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri durdurulmalı. Türkiye’nin AB’nin üyesi olması gerektiğine inanmıyoruz” demişti.
Son olarak, Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl, geçen hafta Lüksemburg’da yapılan AB Genel İşler Konseyi toplantısı sonrası basına yaptığı açıklamada, “Viyana Türkiye’yi AB’ye üye olabilecek bir aday olarak görmüyor” ifadelerini kullanmıştı.
“Avusturya’nın dönem başkanlığını yok sayıyoruz”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Avusturya dönem başkanlığında olumlu adımlar atılacağını düşünmüyoruz, yeni müzakere fasılları açılmasını da beklemiyoruz” dedi.
AB Bakanı Ömer Çelik ise Avusturya için “İslam düşmanlığının temsilcisi haline gelmiştir” ifadelerini kullandı ve Türkiye karşıtı tutumundan ötürü “Avusturya’nın AB dönem başkanlığını yok saydıklarını” söyledi. (EKN)