* Fotoğraf: Mustafa Çiftçi / Anadolu Ajansı (AA) - Kiev / Ukrayna
Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) tarafından bugün yayınlanan yeni bir araştırma, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'nın işgali karşısında uyguladığı petrol yasağı ve tavan fiyat sınırlamasınn Rusya'ya günde 160 milyon Euro'ya mal olduğunu ortaya koydu.
Bu rakamın, 5 Şubat'a kadar uygulanacak ek tedbirlerle birlikte günde 280 milyon Euro'ya yükselmesi bekleniyor.
AB'nin 5 Aralık 2022'de yürürlüğe giren Rusya deniz petrolüne yönelik yasağının etkisini değerlendiren CREA'nın raporuna göre, Aralık 2022'de Rusya'nın kazancı yüzde 17 düşerek ülkenin 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana en düşük seviyeye geriledi.
AB'nin ham petrol ithalat yasağı ve daha geniş fiyat sınırı, Rusya'nın ham petrol ihracatında yüzde 12'lik bir azalmaya ve satış fiyatlarında yüzde 23'lük bir düşüşe neden olarak Aralık ayında Rusya'nın ham petrol gelirlerinde yüzde 32'lik bir düşüşe neden oldu.
Bu önlemlere ek olarak, Aralık sonunda Almanya'nın boru hattıyla petrol ithalatını durdurması da yüzde 5'lik bir düşüşe neden oldu.
Öte yandan, petrol gelirinde yaşanan düşüşe rağmen Rusya'nın fosil yakıt ihracatı günlük 640 milyon Euro kazandırmaya devam ediyor.
Fakat AB'nin rafine petrol ithalatını yasaklaması ve rafine petrole uygulanan fiyat tavanını genişletmesi bu geliri günlük 100 milyon Euro azaltabilir.
CREA'nın raporuna göre Türkiye, Çin, Güney Kore, Hindistan ve Japonya Rusya'dan en çok kömür ithal eden ülkeler arasında yer alıyor.
"Daha fazla eyleme geçmeye ihtiyacımız var"
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan CREA Baş Analisti Lauri Myllyvirta, "AB'nin petrol yasağı ve petrol fiyat sınırı nihayet devreye girdi ve etkisi beklendiği kadar büyük oldu" açıklamasını yaptı:
"Bu da Ukrayna'nın Rusya'nın saldırganlığına karşı galip gelmesine yardımcı olacak araçlara sahip olduğumuzu gösteriyor. Fiyat tavanını Kremlin'in vergilendirilebilir petrol karlarını engelleyecek bir seviyeye indirmek ve Rusya'dan kalan petrol ve gaz ithalatını kısıtlamak çok önemli."
Razom We Stand platformunun kurucusu ve direktörü Svitlana Romanko ise "Ambargonun ilk ayı, işgalin başından beri söylediklerimizi kanıtlıyor: Fosil yakıt ihracatından elde edilen gelir Putin'in savaşının mali kan damarıdır" diyerek özetle şu değerlendirmeyi paylaştı:
"AB ve G7 bu kan bağını kesecek güce ve tüm araçlara sahip. Kremlin ile sadece güç ve para konuşur. Tavan fiyatın aşağı çekilmesi ve ambargonun uygulanmasının güçlendirilmesi gerekiyor.
"Fosil yakıt ihracat geliri olmadan Rusya'nın uluslararası hukuk, insan hakları ve çevreye yönelik acımasız saldırısı çökecektir.
"Tavan fiyat koalisyonunun daha fazla eyleme geçmesine ihtiyacımız var - sadece tavan fiyatın düşürülmesi değil, aynı zamanda boşlukların kapatılması için ek yaptırımların getirilmesi de gerekiyor." (SD)