Avrupa Adalet Divanı, bugün verdiği kararında "Türkiye'de kurulu şirketlerde çalışan Türkiye vatandaşlarına, hizmet sunumu için AB üyesi ülkelere girişlerinde vize şartı getirilemez" dedi.
Avrupa Birliği'nin en üst mahkemesi, kararını, Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında imzalanan 23 Kasım 1970 tarihli Katma Protokol'ün 41. maddesi yürürlüğe girdiğinde, vize yükümlülüğünün olmamasına dayandırdı.
AB Komisyonu, kararı "incelemekte olduğunu" bildirdi.
Dava süreci, iki tır şoförü Mehmet Soysal ve İbrahim Savatlı'nın Almanya'daki Berlin Eyalet Mahkemesi'ne başvurarak vize uygulamasının iptalini istemesiyle başlamış, Adalet Divanı'nın görüşü istenmişti.
"Herkese vizesiz giriş" anlamına gelmiyor
Tarafların Adalet Divanı kararına itiraz hakkı bulunuyor. Ancak AB hukuku uzmanları, söz konusu kararın hukukun temel prensiplerine dayandırılması ve net ifadelerle kaleme alınması nedeniyle bu ihtimali düşük görüyor.
Hukukçular, kararın "tüm Türkiye vatandaşlarına vizesiz Avrupa yolunun açılması" olarak anlaşılmaması gerektiğini söylüyor. Karar, yalnızca Türkiyeli iş insanlarına ya da şirket çalışanlarına, iş amacıyla AB'ye yapacakları seyahatlerde vizeden muafiyet getiriyor.
"Vize" yerine "vizeden muafiyet" başvurusu gelebilir
Bu kararın ardından AB üyesi ülkeler, "vize başvurusu" yerine muhtemelen "vizeden muafiyet başvurusu" uygulamasına geçebilir. (TK)
Bu haberde Deutsche Welle'den yararlandık.