Fotoğraflar: AA
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Liderler Zirvesi’ndeki konuşmasında, “AB’nin dış sınırlarının güçlendirilmesi, kaçakçılarla mücadele ve çevre ülkelerin ekonomik istikrarına yatırım yaparak göçü önleme alanlarında” üç rapor sunacağını açıkladı.
Bu yılki zirvede, İtalya ve Yunanistan gibi AB ülkelerine gelen mültecilerin diğer üye ülkelere dağıtılması ve bunun finansmanı gibi konular tartışılıyor.
Toplantıya (soldan sağa) AB Konseyi Başkanı Charles Michel, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen katılıyor.
Ukrayna'ya askeri ve mali destek
AB'ye üye 27 ülkenin liderleri, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki AB Konseyi binasında Liderler Zirvesi'nin ikinci gün oturumları için bugün de toplandı.
Toplantının bugünkü ikinci gününde gündem, göç ve Çin ile ilişkiler. Dünkü oturumlarda liderler, Ukrayna, savunma ve güvenlik konularını konuştu.
Toplantıların sonunda kabul ettikleri ortak bildiride AB liderleri, Ukrayna'ya askeri ve mali desteğin sürdürülmesi ve Avrupa savunma sanayisinin güçlendirilmesi konusundaki taahhütlerini yineledi.
Çin ile ortalık ve rekabet
Liderlerin bugünkü ilk oturumunun konusu göç. İkinci oturum ise Çin ile ilişkilerle ilgili olacak.
Hem siyaset hem ekonomi alanında bir yandan ortaklık, bir yandan rekabet etmeyi gerektirecek "yeniden düzenleme" vizyonu çerçevesinde yapılması, AB Dış İlişkiler ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in hazırladığı belgenin liderler tarafından müzakere edilmesi planlanıyor.
Borrell, belgeye ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, Çin ile ilişkilerde mevcut ayrışma yerine “risk azaltmaya gidilmesi” gerektiğini, yeni Çin politikasının küresel sorunlara çözüm için beraber çalışmanın yanı sıra özellikle ham madde konusunda Çin'e bağımlı olmadan rekabet edebilme kavramları etrafında şekillendirileceğini belirtmişti.
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares
İspanya AB dönem başkanlığını üstlenecek
İspanya, 1 Temmuz'dan itibaren Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını üstlenecek.
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İsveç'in ardından 1 Temmuz'dan itibaren altı ay boyunca İspanya'nın üstleneceği AB dönem başkanlığı sürecindeki hedefleri "Avrupa daha yakın" başlığıyla kamuoyuyla paylaştı.
Albares, konuşmasında özellikle Ukrayna-Rusya savaşına vurgu yaparak, “Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı, değerlerimizi ve ilkelerimizi tehlikeye atıyor. Ukrayna'yı destekleyerek, otoriterlik ve dışlama gibi başka bir model karşısında çoğulculuğu ve çeşitliliği destekliyoruz” dedi.
Savaş döneminde AB'nin vatandaşlarına daha yakın olması gerektiğini ve 27 üye ülkenin birlik içinde hareket etme zorunluluğu bulunduğunu aktaran Albares, İspanya'nın dönem başkanlığı sürecinde Ukrayna gibi aday ülkelerin katılım sürecini ilerletmek istediğini söyledi.
İspanya, AB dönem başkanlığı sürecinde ülke topraklarında 22 toplantı organize etmeyi planlıyor. Bunlar arasında 5 Ekim'de Granada'da yapılacak ve aralarında Türkiye'nin de olduğu 44 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımının öngörüldüğü, Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısı da var.
TIKLAYIN - "AB, Türkiye ilişkilerinde medya özgürlük reformları ve insan haklarına öncelik vermeli"
(AS)