Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Türkiye'yle ilgili 11. ilerleme raporunda Kürt sorunuyla ilgili bazı bölümler şöyle.
Kürt açılımı: Hükümet Kürt sorununun kültürel, siyasi, ekonomik boyutlarıyla ilgili geniş bir kamuoyu tartışması başlattı. Bu tartışmanın somut adımlarla devam etmesi hayati.
Terörle mücadele: Rapor dönemi boyunca terörist şiddet sürdü. AB Türkiye'nin terörle mücadelesini destekliyor, ancak bu insan hakları, temel özgürlükler ve uluslararası hukuka uygun gerçekleştirilmeli.
Terörle Mücadele Yasası: Yasa terörle ilgili çok geniş bir tanım yapıyor. Bu temel özgürlüklerin kısıtlanmasında kullanılıyor. DTP'nin yüzlerce üyesi, KESK ve Eğitim-Sen'in 22 üyesi tutuklu.
Koruculuk: Koruculuk sisteminin hâlâ kaldırılması gerekiyor. Bu konuda hiçbir adım atılmadı.
Mayınlar: Kara mayınları askerler ve siviller için hâlâ bir güvenlik tehdidi. Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili yasanın çıkarılması olumlu bir adım.
Kürtçe: Kürtçe yayın yapan TRT Şeş açıldı. Ancak özel radyo ve televizyonlara Kürtçe kısıtlaması sürüyor. Kürtçe öğreten programlar yasak. Özel TV'lerde Kürtçe siyasi tartışma ve eğlence programları uygulamada olanaksız.
Başbakan TRT Şeş'in açılışında birkaç sözcük Kürtçe konuştu. Siyasi Partiler Yasası'na göre siyasette Kürtçe yasak. Ancak seçim kampanyaları sırasında siyasetçiler bunu yaptı ve çoğu durumda haklarında dava açılmadı. Ancak çoğu dava, Kürtçe'yi kullanan Kürt siyasetçilere, özellikle DTP üyelerine açıldı.
Güneydoğu'da bazı valilikler Kürtçe kamu hizmeti vermeye başladı.
Anadili Türkçe olmayan çocuklar devlet okul sisteminde bunu öğrenemiyor. (TK)