Görsel: Planet Earth belgeseli.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Pazar günü Funke Medya Grubu ve ARD'de çıkan haberlere göre ekolojik kirlilikle mücadele için çeşitli plastik ürünleri yasaklayarak şehirlerde ve okyanuslarda plastik kirliliğini azaltmayı amaçlayan bir taslak sunacak.
Pazartesi günü (bugün) açıklanması beklenen planla ilgili komisyon üyeleri, okyanuslarda 2050 yılına kadar balıklardan daha fazla plastik olacağı konusuna dikkat çekiyor.
Ne planlıyorlar?
ARD ve Funke Medya Grubu'na ait gazetelerin raporlarına göre, Komisyon yetkilileri yasa tasarısının aşağıdaki planlara değineceği düşünülüyor:
- Pipetler, plastik tabaklar, plastik mutfak eşyaları, plastik kahve karıştırıcıları, plastik saplı pamuklu çubuklar ve plastik balon tutucular gibi tek kullanımlık plastik ürünlerin özel kullanımının yasaklanması.
- Geri dönüştürülmemiş her bir kilogram plastik atık için, AB ülkelerinin AB bütçesine belirli bir miktar ödeme yapmaları.
- AB'ye üye her ülkenin, 2025 yılına kadar ülkelerinde kullanılan plastik şişelerin yüzde 90'ını toplamak için bir mevduat sistemi veya başka bir önlem kullanmaları.
- Fast food tüketimi sırasında kullanılan plastik bardak ve ambalaj kullanımını engellemek.
- Plastik ambalajların tehlikeleri hakkında tüketici bilgilendirilmesi için yapılacak eğitimlerin artırılması.
"Aşama aşama dolaşımdan kaldırılacak"
Almanya hükümeti, Avrupa Komisyonu'nun ARD'ye yaptığı yorumlarda planları onayladı.
Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, haber kanalına tek kullanımlık plastiklerin "Avrupa düzeyinde ele alınması ve kademeli olarak dolaşımdan kaldırılması gerektiğini" vurguladı.
AB Bütçe Komiseri Günther Oettinger ise Funke Medya Grubu'na verdiği demeçte plastiği geri dönüştürmeyen üye devletler için bir para cezası getirilmesi şartını savundu:
"Bu, ulusal politikacıların plastik atıkların nasıl azaltılabileceğini incelemesi için için bir teşvik yaratıyor, plastik için vergi ve plastik alışveriş torbaları için ayrı bir ücretlendirme getirilebilir".
Plastik atık tehlikesiPlastik atıklar, okyanusta yaşayan canlılar başta olmak üzere, kuşlar ve diğer canlıların besin zincirini kırarak yaşamı tehdit ediyor. Yeryüzündeki birçok canlı, istemeden ya plastik tüketiyor ya da plastik maddelere takılarak hastalanıyor ya da hayatını kaybediyor. Öte yandan yeryüzündeki mikroplastiklerin yok olması binlerce yıl alıyor, bu da sokaklarda dolaşan ya da yeryüzündeki göller dahil sulara inen plastik çöplerin, okyanuslarda yıllarca kalacağı anlamına geliyor. |
(PT)
Kaynak: Funke Media Group, ARD, Deutsche Welle.