* Fotoğraf: Dursun Aydemir - Brüksel / AA
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi’nin dünkü toplantısının ardından Konsey Başkanı Charles Michel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile düzenlediği ortak basın toplantısında Rusya’nın Ukrayna işgaline dair konuştu.
“Artık gerekeni yapmak zorundayız”
Avrupa Birliği Komisyonu’nun yazılı açıklamasına göre, Ursula von der Leyen şunları söyledi:
“Bugün yaşanan olaylar Avrupa için bir dönüm noktasıdır. Masum kadın, erkek ve çocukların üzerine bombalar yağıyor. Hayatlarından endişe ediyorlar ve birçoğu da ölüyor. Bütün bunlar 2022’de Avrupa’nın tam ortasında yaşanıyor. Devlet Başkanı Putin Avrupa’ya savaşı geri getirmeyi seçti. Bu, Ukrayna’nın top yekûn işgalidir ve bu işgal barış düzenimize gölge düşürmektedir.
“Fakat bugün aynı zamanda şöyle diyorum: Avrupa Birliği bir arada duruyor. Bu akşam Avrupalı liderler bu hain ve sebepsiz saldırıları tek bir ağızdan kınadı. Artık gerekeni yapmak zorundayız. Kremlin’den bunun hesabını soracağız.
“Avrupalı liderlerin bu akşam onayladığı çok kapsamlı ve hedefe dönük yaptırımlar paketi bunu açık şekilde gösteriyor. Bu yaptırımların Rusya ekonomisi ve siyasi eliti üzerinde azami etkisi olacaktır.
Önde gelen devlet şirketlerine yaptırım
“Yaptırım paketinin beş ayağı var: İlki finans sektörü, ikincisi enerji sektörü, üçüncüsü ulaştırma sektörü, dördüncüsü ihracat kontrolleri ve ihracat finansmanının engellenmesi ve nihayet vize politikası.
“Öncelikle bu paket Rusya’nın en önemli sermaye piyasalarına erişimini engelleyecek mali yaptırımlar içerir. Hâlihazırda Rus bankacılık piyasasının yüzde 70’ini ama aynı zamanda, savunma alanı dahil olmak üzere önde gelen devlet şirketlerini hedef alıyoruz.
“Bu yaptırımlar Rusya’nın borçlanma maliyetlerini yükseltecek, enflasyonu artıracak ve kademeli olarak Rusya’nın sanayi temelini çökertecektir.
“Aynı zamanda hedefimizde olan Rus elitlerin mevduatlarını kontrol edeceğiz, böylece artık paralarını Avrupa’daki güvenli limanlarda saklayamayacaklar.
“İhracat yasağımız petrole darbe vuracak”
“Yaptırımların ikinci esas ayağı kilit bir ekonomi olan ve özellikle Rus devletine yarar sağlayan enerji sektörünü hedef alıyor. İhracat yasağımız petrole darbe vuracak ve Rusya’yı, 2019’da kendisine 24 milyar Euro ihracat geliri sağlayan petrol rafinelerindeki kapasiteyi güncelleyemeyecek hale getirecektir.
“Üçüncü başlıkta Rus havayollarına her türlü hava taşıtı, yedek parça ve ekipman satışını yasaklıyoruz. Bu adım, Rus ekonomisinin kilit bir sektörünü ve ülkenin bağlanabilirliğini zayıflatacaktır.
“Rusya’nın mevcut ticari hava filosunun dörtte biri Avrupa Birliği, ABD ve Kanada’da inşa edilmiştir. Bu nedenle bu alanda çok büyük ölçüde bağımlılar.
“Teknolojiye erişimini sınırlıyoruz”
“Dördüncü olarak Rusya’nın hayati önemdeki teknolojiye erişimini sınırlıyoruz. Yarı iletkenler ya da en gelişmiş son teknoloji ürünleri gibi refah içinde bir gelecek inşa etmek için ihtiyaç duyduğu önemli teknolojilere erişimine darbe vuracağız.
“Ve son olarak vizeler: Diplomatlar ve ilgili gruplar ve iş insanları artık Avrupa Birliği’ne imtiyazlı erişime sahip olmayacaklar.
“Putin dost bir Avrupa ülkesini ele geçirmek istiyor”
“Her zaman olduğu gibi bu tedbirler ortaklarımız ve müttefiklerimizle birlikte yakından koordine edilmektedir. Tabi ki ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Norveç’in yer aldığı ortak ve müttefiklerimize artık Güney Kore, Japonya veya örneğin Avustralya da katıldı.
“Birliğimiz gücümüzdür. Kremlin de bunu biliyor. Ve bizi bölmek için elinden geleni yaptı ancak tamamen başarısız oldu. Hatta tam aksini başardı. Her zamankinden daha birlik halinde ve kararlıyız.
“Sözlerime son verirken bu olayların gerçekten de yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu vurgulamak isterim. Analizimizde çok net olmalıyız: Putin dost bir Avrupa ülkesini ele geçirmek istiyor. Güç kullanarak Avrupa haritalarını yeniden çizmek istiyor. Bunu başaramamalı, başaramayacak.”
* Harita: AA
(AS)