2010 Yılı İlerleme Raporu'nu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış "güzel günlerin habercisi" olarak nitelendirirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "AB Türkiye'ye ayrımcılık yapıyor" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, rapora "İkiyüzlülüğü bırakın" sözleriyle tepki gösterdi Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "AB'nin de taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz" denildi.
Erdoğan: AB Türkiye'ye ayrımcılık yapıyor
Türkiye'yi özellikle Kıbrıs sorunu konusunda eleştiren raporu değerlendiren Başbakan Erdoğan Ankara'ya karşı ayrımcılık yapıldığını söyledi; Avrupa Birliği'ni sürekli kural değiştirmekle eleştirdi: "Müzakare sürecinde olan bir Türkiye var ve öyle ihmaller ve duyarsızlıklar var ki, Türkiye'ye burada bu kadar ağır fatura kesmeleri bizi de halkımızı da ciddi manada rahatsız etmektedir, gücendirmektedir."
Bağış: AB raporu güzel günlerin habercisi
Devlet Bakanı Bağış İlerleme Raporunu, "Rapora baktığımızda, AB üyeliği hedefi için bir 13 yıl daha beklemeyeceğimizin işaretini alıyoruz. Bütün fasıllarda ilerleme kaydettiğimizin AB Komisyonu tarafından kabul edilmesi güzel günlerin habercisidir" diye değerlendirdi:
"2010 İlerleme Raporu, bu zamana kadar yayımlanan 13 rapor arasında en olumlu ve en teşvik edici olanıdır.
Raporda yer alan eksiklikler, yapılacak çalışmalar açısından yol gösterici olacak; Türkiye için bir öz eleştiri yapma fırsatı sağlıyor. Raporda Türkiye'nin farklı alanlarda genel bir resmi çekildiğinden eleştirilerin yapılması da olağan.
Bu raporun tek bir mesajı var: AB üyeliğini destekleyen herkesin taşın altına elini koyması ve uyum kriterleri bağlamında eksik yönlerin el birliğiyle giderilmesi.
Fasılların açılıp kapanmasından bağımsız olarak, gerek siyasi kriterler, gerek 33 müzakere faslı çerçevesinde çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz."
Davutoğlu: İkiyüzlülüğü bırakın
Rapora Roma'dan tepki gösteren Davutoğlu ise AB'nin Kıbrıs siyasetini eleştirerek, Brüksel'in Rumlarla ilgili de ilerleme raporu yazması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, raporun çözüm sürecinde Türk tarafına daha fazla aktif destek çağrısı yapan Kıbrıs bölümünü adil görmediklerini vurguladı:
"Türkiye Kıbrıs konusunda üzerine düşeni yapmıştır, yapmaktadır. Önemli olan AB'nin bu konuda benzer bir ilerleme raporunu Güney Kıbrıs Rum yönetimine de vermesi. Onların ilerleme raporu olmayacak; ama AB'nin artık bir talep ve beklenti listesini karşı tarafın önüne de koyma zarureti var. Yoksa bu değerlendirmeleri tek taraflı kabul ederiz."
Dışişleri Bakanlığı: AB'nin taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz
Dışişleri Bakanlığı'ndan yayımlanan bildiride ise "Ülkemizde son bir yıl içinde siyasi kriterler açısından sağlanan gelişmelerin İlerleme Raporu'yla kayda geçirilmesinden memnuniyet duyuyoruz" denildi.
Raporda "Kıbrıs" konusuna da yer verildiğini hatırlatan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Ada'da devam eden müzakere sürecine her türlü desteği vermeye devam edecektir. Ancak gelinen aşamada tüm gayretlerimize rağmen çözüm sürecinde arzu edilen gelişme henüz sağlanamamıştır.
Bu durum ne Kıbrıs Türk tarafı ne de Türkiye'den kaynaklanmıştır. Hal böyleyken, raporda Türk tarafından aktif destek beklentisine dair ifadeler yer alması yadırganmaktadır. AB çözümün önünü açmak istiyorsa, bu gerçekleri göz önünde bulundurmalı ve öncelikle Kıbrıs Türklerinin izolasyonuna son vermek için 26 Nisan 2004 tarihli Konsey Kararı'yla üstlendiği yükümlülüklerini yerine getirmelidir." (BB/EÖ)