Avrupa Parlamentosu (AP), 15 Şubat’ta yapılan oylama ile CETA’yı, yani Kanada ve AB arasında yürürlüğe girecek olan, Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması`nı kabul etti.
CETA, ilk önce Avrupa Birliği ve Kanada arasında imzalandı. Daha sonra Avrupa Parlamentosu Dış Ticaret Komisyonu imzayı attıktan sonra AP`ye geldi. Burada yapılan oylamada 408 milletvekili “evet”, 245 milletvekili “hayır” oyu kulanırken, 33 milletvekili ise çekimser kaldı.
Avrupa Parlamentosu’ndaki sağcı, liberal ve sosyalist milletvekillerinin büyük bir çoğunluğu evet oyu kulanırken, Yeşiller, radikal sol, bazı sosyalist milletvekilleri ve radikal sağcı parlamenterler hayır oyu kulandılar.
1 Mart’tan itibaren geçici olarak yürürlüğe girecek (yüzde 90’ı) olan CETA, bundan sonra ulusal ve federal parlamentolarda oylanacak. 38 parlamentoda daha oylanması gereken anlaşmanın en az birkaç yılı alacağı söyleniyor.
CETA neyi ön görüyor?
AB ve Kanada arasında yapılan bu anlaşma, kısaca anlatmak gerekirse, taraflar arasında yapılan ticareti kolaylaştıracak ve gümrük vergilerini ortadan kaldırarak büyük bir serbest ekonomik ve ticari alan yaratılmasını sağlayacak.
Herkes CETA konusunda hemfikir değil
CETA tıpkı TAFTA (Avrupa Birliği ile ABD arasında kurulması planlanan Atlantik ötesi serbest ticaret antlaşması) gibi, gerek içerik açısından, gerekse de müzakerelerin yapılış şekli yüzünden protesto ediliyor.
15 Şubat`ta, Avrupa Parlamentosu’nda CETA oylanrken, dışarda ise anlaşmaya karşı çıkanlar CETA’yı protesto eylemleri yapıyorladı. Sabah erkenden bir araya gelen yüzlerce activist, Avrupa Parlamentosu’nun önünde yere yatarak girişi engellemeye çalıştılar.
Demokratik bir küreselleşmeden yana olan aktivistler, ekolojistler, STK’lar, sendikacılar, çeşitli sol parti ve grup militanları CETA’nın “anti-demokratik olduğunu, çok uluslu şirketlerin çıkarlarını daha fazla gözettiğini, çevre üzerinde çok ciddi tahribatlar yaratacağını ve Avrupa tarımı için zararlı olduğunu düşündüklerinden anlaşmaya karşı çıkıyorlar.
Globalleşme karşıtı ATTAC gibi dernekler ve birçok sendika ise, ABD’de Tufts Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya dayanarak, CETA’nın Avrupa’da en az 200 bin, Fransa’da ise 40 bin kişinin işten atılmasına yol açacağını söylüyor. (CA/HK)
Daha fazla bilgi için: https://www.collectifstoptafta.org
CETA'nın Türkiye'ye etkisi için: AB-Kanada Serbest Ticaret Anlaşması Türkiye'yi nasıl etkileyecek?