Fotoğraf: Várhelyi ve Fidan Ankara'da/AA
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olivér Várhelyi, 781 Milyon Avro tutarındaki insani yardım anlaşmasının imzalanması sonrasında, Reuters haber ajansına verdiği söyleşide, Ankara'daki görüşmelerinin Birlik ve Türkiye'nin derhal üzerinde çalışmaya başlayabileceği alanların belirlenmesine yardımcı olduğunu belirtirken, tam üyeliğin Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda adımlar atmasını gerektirdiğini vurguladı.
Várhelyi, "Gümrük Birliği henüz güncellenmeden önce şu an halledebileceğimiz en önemli olağanüstü sorunları ele alma konusunda görüş birliğine vardık," dedi. "Dolayısıyla, her iki taraftan meslektaşlar[ın] derhal masa başına geçerek çalışmaya başlayacaklar[ını]" söyledi.
Komisyon üyesi Várhelyi, Türkiye'nin Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel'in özetlediği 2030 AB genişleme hedefi içinde yer alması olasılığına ilişkin soruya yanıt verirken, Ankara ile Birlik üyesi bazı ülkeler, özellikle Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki ilişkilerde son yıllarda baş gösteren gerilimden sonra önceliğin "atmosferi değiştirmek" olduğunu vurguladı.
Ziyaretinin, Türkiye'nin Birliğe katılım sürecinin ilerletilmesi konusunda Ankara'da "açıklıktan daha fazlasının bulunduğunu" doğruladığını söyleyen Várhelyi, AB'nin son zamanlarda Türkiye'den konuyla ilgili "bir dizi çok olumlu mesaj"a tanık olduğunu, ancak öncelikle "olumlu bir gündem" oluşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Arka plan
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Çarşamba günü Várhelyi'nin bakanlığını ziyareti sonrasındaki ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ve Türkiye yetkililerinin önümüzdeki hafta iki taraf arasında gümrük birliğinin güncelleştirilmesine ilişkin müzakereleri yeniden başlatacağını söylemişti.
Türkiye 24 yıldır resmen AB üyeliğine aday olmakla birlikte katılım müzakereleri Birliğin insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğüne saygı konusunda kabaran kaygıları nedeniyle son yıllarda duraksadı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, temmuzda Ankara'nın katılım müzakerelerinin yeniden başlatılmasından yana olduğunu duyurmuş ve tam üyeliğin Türkiye için kilit bir stratejik hedef olmaya devam ettiğini söylemişti.
TIKLAYIN-Erdoğan: Türkiye'nin AB üyeliğinin önünü açın, İsveç'in önünü açalım
AB'nin genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Olivér Várhelyi ile yapılan görüşmelerin ardından Ankara'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Fidan, kendisinin ve Várhelyi'nin, iki tarafın mal alışverişine engelsiz erişim sağlamayı amaçlayan gümrük birliği müzakerelerini yeniden başlatma konusunda anlaştıklarını söylemişti.
Fidan, "Delegasyonlar önümüzdeki haftadan itibaren toplanmaya başlayacak ve çabalar hız kazanacak" demişti.
1995'te yürürlüğe giren AB-Türkiye Gümrük Birliği halen yalnızca sanayi malları ve işlenmiş tarım ürünlerini kapsıyor.
(AEK)