İlaç üreticilerinin örgütlendiği Avrupa İlaç Endüstrileri ve Birlikleri Federasyonu (EFPIA), Avrupa Birliği (AB) ile aday ülkeler arasında yürütülen katılım müzakerelerinde ilaç konusunun yeniden ele alınmasını talep etti.
Belçika'nın Bruge kentinde çalışan Federasyon'un talebi, AB'nin genişlemesiyle ilgili katılım anlaşmasında yeni bir düzenleme yapılması. Bayer Healthcare'in yöneticisi ve EFPIA Genişleme Sorumlusu Dr. Frank Morich, "AB katılım anlaşmalarına ilaç konusunda korumacı yönde bir ekonomik önlem eklenmesini talep ediyoruz" dedi.
Öneri, AB içindeki her türlü malın serbest dolaşımına aykırı bir "istisna" niteliği taşıyor. EFPIA'nın iddiasına göre, düzenleme AB ülkelerinden daha ucuza üretilen ilaçların AB'ye katılacak yeni üyelerden merkez ülkelere yani "15'ler"e tekrar ihraç edilmesini önlemeyi öngörüyor.
Düzenleme yapılmazsa, AB ilaç endüstrisinin karlılık ve araştırma geliştirme (AR-GE) yeteneklerinin zarar göreceği öne sürülüyor. EFPIA'nın iddiası, önlem alınmazsa, AB ilaç sektörünün bir yıl içinde yaklaşık 3 milyar Euro zarar edeceği...
Çevre ülkelerde de fiyat yükselebilir
Firma yetkililerinin, ithalat-ihracat döngüsüyle ilgili görüşleri şöyle:
Bu döngü sadece ülkeler arasındaki fiyat farklılıklarından yararlanacak aracıların lehine olacak. Sektör zaten bugünkü konumda, örneğin Yunanistan veya Portekiz'den ucuza alınacak ilaç, İngiltere veya Almanya'da kolaylıkla daha pahalıya satılabilir. Bu durumda, karın önemli bir bölümü söz konusu ilaçları çevre ülkelerden merkez ülkelere getiren aracılar kazanacak. Özel önlem alınmazsa, çevre ülkelerde de ilaç fiyatları yükselebilir.
Uyarıları dikkate alan AB, aday ülkelere fikri mülkiyet haklarının korunması konusunda sıkı tedbirler uyguluyor. Ancak ilaç şirketleri bunu yeterli görmüyor, EFPIA'ın raporunun yeniden gözden geçirilerek, katılım anlaşmasına paralel ticareti de kapsayan bir istisna eklenmesini istiyor. (BB)