Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, idam cezası uygulayan hiçbir ülkenin AB üyesi olamayacağını söyledi.
“Türkiye’deki durumu yakından takip ediyoruz” diyen Mogherini şu ifadeleri kullandı.
“Hiçbir ülke idam cezasını geri getirirse AB üyesi olamaz. Bu bizim müktesebatımız da çok net.
“Bir diğer nokta şu… Ben bahsedeceğim kurumu temsil etmiyorum ama, biliyorsunuz Türkiye Avrupa Konseyi’nin önemli bir üyesi ve İnsan Hakları Konvansiyonu’na da üye. Onun da idam cezası konusundaki ifadesi son derece nettir.
“Darbe teşebbüsü, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ilkesinden sapmasına bahane olamaz."
TIKLAYIN - ERDOĞAN: İDAM KONUSUNU MUHALEFETLE GÖRÜŞECEĞİZ
Almanya’dan tepki
Almanya’da da Meclis Başkanı Lammert ve iktidarın büyük ortağı Hristiyan Birlik Türkiye'yi idam cezasını getirmeme konusunda uyardı.
İdam cezasının yürürlüğe girmesi durumunda Türkiye-AB müzakerelerinin biteceğini ifade etti.
Erdoğan: İdam talebini yok sayamayız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün, Kısıklı'daki evinin önündeki konuşmasında "İdam isteriz" sloganları karşısında "Sizin bu talebinizi biz yok sayamayız" demişti.
"İdam konusunda mutlaka bir karara varılacaktır. Kardeşlerim sizin bu talebinizi hükümet olarak da devlet olarak da biliyoruz, duyuyoruz. Sizin bu talebinizi biz yok sayamayız. Demokrasilerde halk ne diyorsa odur."
Başbakan Binali Yıldırım da darbe girişimin ardından 16 Temmuz'da Meclis çıkışında yaptığı konuşmada toplananların darbeye kalkışanlar için idam istemesi üzerine “Mesajınızı aldım. Mesajınızı aldık. Gereken neyse yapılacak” demişti.
MHP: "Milletimizde oluşan temayül karşılıksız bırakılmayacaktır"
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Eğer hükümet, idam cezasının tekrar geri getirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir kanun tasarısı teklifiyle gelirse, bugüne kadar idam cezasının kaldırılmasına tek karşı çıkan Milliyetçi Hareket Partisi, elbette aziz milletimizde oluşan bu temayülü değerlendirecektir ve karşılıksız bırakmayacaktır" dedi.
TIKLAYIN - 80 YILIN UTANÇ LİSTESİ: İDAM KURBANLARI
Türkiye'de idam
Türkiye'de 1920'de Meclis'in kuruluşundan, son idam cezası infazının gerçekleştirildiği 1984'e kadar geçen 64 yıllık dönemde, 15'i kadın 697 erkek toplam 712 kişi idam edilerek öldürüldü.
Ancak bu sayıya İstiklal Mahkemeleri'nin verdiği idam cezaları dahil değil.
En son 25 Ekim 1984'te üç polisi öldürmek suçlamasıyla yargılanan Dev-Yol üyesi Hıdır Aslan hakkında verilen idam cezası infaz edildi.
Bu tarihten sonra verilen idam cezaları infaz edilmedi.
3 Ağustos 2002'de, TBMM'de DSP-MHP-ANAP hükümeti döneminde "Savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" idam cezası kaldırıldı.
15 Ocak 2003'de, Türkiye "barış zamanında" idam cezasının kaldırılmasını öngören Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 6. Protokol'ü imzaladı.
TBMM, 26 Haziran 2003'de bu protokolün onaylanmasını uygun buldu.
6. Protokol'deki "savaş ve yakın savaş tehlikesi zamanında işlenmiş fiiller için ölüm cezası öngörülebileceği" istisnası ise 13. Protokol'le kaldırıldı ve ölüm cezasının her koşulda kaldırılması benimsendi.
Türkiye 13. Protokol'ü 2004'te imzaladı.
7 Mayıs 2004 tarihinde gerçekleştirilen anayasa değişikliği ile anayasadan idam cezasının kalıntıları tamamen ayıklandı.
"Ölüm Cezasının Kaldırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı" 14 Temmuz 2004'te Meclis'te kabul edildi. (YY)