Bugün açıklanan Avrupa Birliği Türkiye-2008 İlerleme Raporu'nda kadına yönelik şiddet ve cinsiyet eşitsizliği konusunun Türkiye'nin önemli sorunları arasında bulunduğu ifade ediliyor.
Raporda "Ekonomik ve sosyal haklar" başlığı altında yer verilen Türkiye'de kadın hakları alanında aile içi şiddet, "töre/namus" gerekçeli cinayetler ve erken yaşta zorla evlilik hala ciddi sorunlar olarak sıralanıyor.
Türkiye'de bir önceki yıl yüzde 24,9 olan işgücüne katılan kadın oranının 2007'de yüzde 24,8'e gerilediği, AB ve OECD üyeleri arasında en düşük değer olduğu değinilen bir başka husus.
Ayrıca aile içi şiddet mağduru kadınlar için sığınak sayısında çok az artış olduğunu söyleniyor.
Başbakanlığın "namus/töre' gerekçeli cinayetlere ve aile içi şiddete dair yayınladığı genelgenin kamu kurumlarında işbirliğini geliştirmeye yardımcı olduğu söyleniyor.
Raporda "Farkındalık yükseltme aktiviteleri yargı üyeleri ve kolluk kuvvetlerini organize etti" deniyor, Türkiye'den edinilen bilgiye göre 30 bin kolluk kuvvetinin eğitimden geçtiği, 2008 sonuna kadar 10 bininin daha eğitim almasının planlandığı belirtiliyor.
Toplumsal cinsiyet duyarlılığı eğitim programlarının sağlık çalışanlarına yol gösterdiği, aileyi koruma kanunu değişikliğinin uygulandığı; ekonomide, akademide, sosyal hizmetler ve politikada yüksek pozisyonlu kadınların görünür olduğuna dair bazı göze batan örnekler olduğuna değiniliyor.
Kadınların eğitime erişim oranı da yine AB ve OECD ülkeleri içinde en düşük oran.
Başbakanlık İnsan Hakları Müdürlüğüne göre geçen yıl Türkiye'de çoğu büyük şehirlerde gerçekleşmiş 220 "töre/namus" gerekçeli öldürme rapor edildi.
Raporda "2006 verileriyle karşılaştırıldığında ölümlerde artış var ve kente göçenlerde kadınların haklarına dair bilinç yükseltilmeli" deniyor. (EZÖ)