* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Avrupa Birliği (AB) Konseyi, dün (17 Ekim) Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki durumu izlemek, analiz etmek ve raporlamak amacıyla sınırın Ermenistan tarafına 40 izleme uzmanı göndermeye karar verdi.
Agos gazetesinin aktardığına göre, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell dışişleri bakanlarının Lüksemburg'da yapılan toplantısının ardından basına açıklamalarda bulundu.
Borell, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
AB'nin, Ermenistan'ın Azerbaycan ile olan uluslararası sınırı boyunca 40 kadar AB izleme uzmanı görevlendirmesi, yaşamları riske atan ve ihtilaf çözüm sürecini tehlikeye atan istikrarsız duruma güven inşa etmeyi amaçlayacaktır. Bu, AB'nin Güney Kafkasya'da sürdürülebilir barışa ulaşma nihai hedefine katkıda bulunma konusundaki tam kararlılığının bir başka kanıtıdır.
AB izleme kapasitesinin hızlıca konuşlandırılmasını sağlamak için, Gürcistan'daki Avrupa Birliği İzleme Misyonu'ndan (EUMM Gürcistan) izleme uzmanlarının geçici olarak görevlendirilmesine karar verildi. İzleme görevi geçici bir niteliğe sahip olacak ve prensipte 2 aydan fazla sürmeyecek.
"Güven oluşturmaya yardımcı olacak"
AB Konseyi Başkanı Charles Michel de kararın ardından sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Ermenistan'ın Azerbaycan ile olan uluslararası sınırı boyunca gözlem ekibinin hızla konuşlandırılmasını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.
Michel, kararın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı dörtlü görüşmenin ardından geldiğini hatırlatarak misyonun taraflar arasında güven oluşturulmasına yardımcı olacağını söyledi.
Michel, misyonun, kısa süre sonra Brüksel'de toplanacak sınır komisyonlarının da desteklenmesini sağlayacağını kaydetti.
Welcome rapid deployment of monitoring capacity in ???????? along its international border with ???????? following meeting with @azpresident @NikolPashinyan & @EmmanuelMacron
— Charles Michel (@CharlesMichel) October 17, 2022
Will help build confidence & allow EU to better support border commissions which will convene shortly in Brussels.
TIKLAYIN - "AB misyonu, Ermenistan-Azerbaycan sınırında faaliyet yürütecek"
6 Ekim'de Prag'da Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Fransa Devlet Başkanı Macron ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel arasında gerçekleştirilen toplantının ardından yazılı bir açıklama taraflarca kabul edilmişti.
Açıklamada özetle şöyle denmişti:
"Ermenistan, Azerbaycan sınırında sivil bir AB misyonunun çalışma yürütmesini destekleme konusunda uzlaştı.
"Azerbaycan da bu misyonla ilgili olduğu ölçüde işbirliği yapmayı kabul etti. Misyon, Ermenistan'da Ekim ayından itibaren en fazla iki ay süreyle faaliyet gösterecek. Misyonun görevi güven inşa etmek ve raporlarıyla sınır komisyonlarına katkıda bulunmak olacaktır."
Ateşkes, 13 Eylül'de bozuldu
Azerbaycan ve Ermenistan savunma bakanlıkları, Karabağ Savaşı'nın sona ermesinden yaklaşık 2 yıl sonra iki ülke arasında yeniden çatşmaların başladığını duyurdu. İki ülke de durumdan birbirini sorumlu tuttu.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 13 Eylül sabahı Parlamento'da yaptığı konuşmada, yaşanan çatışmalarda 49 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölü sayının artabileceğini belirten Paşinyan, gerilimin "biraz sakinleştiğini", ancak Azerbaycan taarruzunun birkaç cephede devam ettiğini söyledi. Azerbaycan tarafı da çatışmalarda 50 askerinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. 13 Eylül Türkiye saatiyle 7:00 itibariyle bölgede ateşkes ilan edildi.
Paşinyan, 14 Eylül'de yaptığı açıklamada en az 105 Ermenistan askerinin hayatını kaybettiğini açıklarken Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan 14 Eylül'de akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Yerevan ve Bakü'nün uluslararası toplumun arabuluculuğuyla 14 Eylül saat 20.00'den itibaren ateşkes konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.
2020 Karabağ Savaşı hakkında
- Çatışmalar 27 Eylül 2020 sabahı, Karabağ Savaşı (1988-1994) sonrasında kurulan temas hattında başladı ve her iki taraf da askeri ve sivil kayıplar bildirdi.
- 10 Ekim'de Uluslararası Kızılhaç Komitesi desteği ve Rusya arabuluculuğunda hem Ermenistan hem de Azerbaycan tarafından kabul edilen insani ateşkes resmen yürürlüğe girse de ateşkes her iki taraf tarafından da tamamen göz ardı edilerek ölülerin planlanan dönüşü ve yaralı ve tutukluların değişimi durduruldu.
- Dağlık Karabağ'ın ikinci en büyük şehri Şuşa'nın Azerbaycan kontrolüne geçmesi sonrası 9 Kasım 2020 tarihinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğu ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan tarafından Ateşkes Antlaşması imzalanarak Dağlık Karabağ bölgesindeki tüm çatışmalara 10 Kasım 2020 tarihinde Moskova saati ile 00.00 itibarıyla son verildiği açıklandı.
TIKLAYIN - Karabağ anlaşması neleri değiştirdi?
(SD)