* Fotoğraf: Dursun Aydemir / Anadolu Ajansı (AA)
Rusya'nın komşusu Ukrayna'yı 24 Şubat'ta işgal etmesiyle başlayan savaş bugün (16 Mayıs) itibariyle 82. gününde.
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelerek savaştaki son durumu, savaşın Batı Balkanlar'a etkisini ve Rusya'ya petrol ambargosu da öngören altıncı yaptırım paketini görüşüyor.
TIKLAYIN - Rusya'ya enerji bağımlılığını bitirmek için ülkeler ne yapıyor?
AB devlet başkanlarının 30-31 Mayıs'ta düzenleyeceği olağanüstü zirve öncesinde toplanan bakanların ele alacağı ilk konu Batı Balkanlar olacak. AB dışişleri bakanları, ardından Batı Balkan ülkelerinin dışişleri bakanları ile gayriresmi bir öğle yemeğinde bir araya gelecek.
Öğleden sonraki toplantıda Ukrayna'daki savaş ve ilgili gelişmeleri ele alacak bakanlar, Ukraynalı mevkidaşları Dmitro Kuleba ile de bir araya gelecek. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly da görüşmeye katılacak.
Borrell'e Macaristan sorusu
Toplantı öncesi açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya-Ukrayna savaşının tüm dünyadaki sonuçlarına ilişkin konuştu: "Elektrik ve gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle derin bir ekonomik krizle karşı karşıya kalacağız."
"Bu kriz, uygulamaya konulan yaptırımlardan değil, savaşın kendisinden kaynaklanıyor" diyen Borrell, Rusya'nın Ukrayna buğdayının ülkeden çıkmasına ve dünya pazarına erişmesine engel olduğunu, bu konuların da dışişleri bakanlarının toplantısında ele alınacağını söyledi.
Borrell ayrıca basın mensuplarının Macaristan'ın yeni yaptırım paketine yönelik pozisyonuna ilişkin sorusunu da yanıtladı.
"AB'nin 27 üyesi var ve hepsini ikna etmem gerekiyor" diyen Borrell, bazı AB ülkelerinin deniz bağlantısı olmadığını, tankerlerle petrol tedarik edemediğini ve enerji konusunda daha bağımlı olduğunu hatırlattı.
Borrell, bu ülkelerin petrol tedarik etmelerinin tek yolunun Rusya'dan gelen boru hatları olduğunu anımsatarak toplantıda bu konunun da tartışılacağını, "tıkanıklığı" gidermek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Macaristan'a "AB'yi rehin alma" suçlaması
Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis da AB Dışişleri Bakanları toplantısını katılmadan önce AB'nin Rusya'ya petrolüne yaptırım uygulamasının tek bir üye tarafından bloke edildiğini söyledi.
Landsbergis, Macaristan'a atıfla "Birliğin tamamı bir üye devlet tarafından rehin tutuluyor. Rehin alınmayı kabul edemeyiz" dedi.
6. yaptırım paketinde neler var?
AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta AB üye ülkelerine Rusya'ya yönelik altıncı yaptırım paketi taslağını göndermişti.
Söz konusu yaptırım paketinde Rusya-Ukrayna savaşında yer alan yüksek rütbeli subaylar ve bazı kişilerin yaptırım listesine eklenmesi, Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank ve diğer 2 bankanın uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılması, Rusya devletine ait 3 kanala yayın yasağı uygulanması, Rusya'nın danışmanlık hizmetlerine erişiminin kesilmesi, Rusya'dan ham petrol tedarikinin 6 ay içinde, rafine ürün tedarikinin de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması yer alıyordu.
AB Komisyonu, bazı üye ülkelerin karşıt tutumu nedeniyle yaptırım paketi içeriğinde bazı değişiklikler yapmış, Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya Rusya'dan petrol ithalatında ek süre tanımıştı.
Söz konusu tavizlere rağmen halen Macaristan ikna edilemedi.
AB yaptırımlarının yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin oy birliği gerekiyor. (SD)