Fotoğraf: Sosyal medya
Avrupa Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü (EIGE) ve AB Temel Haklar Ajansı, AB’ye ve üye devletlere, koronavirüs salgınını kadın haklarının etkin şekilde korunmasına yönelik çabalara hız kazandırılması için bir fırsat olarak kullanmaları doğrultusunda çağrı yaptı.
TIKLAYIN - bianet erkek şiddeti çeteleleri
“Tedbirler yetersiz”
Çağrıda şöyle denildi:
“Koronavirüs dolayısıyla dışarıya çıkış kısıtlarının başlamasından bu yana polis, kadın sığınma evleri ve STÖ’ler, başta kadını hedef alan şiddet olmak üzere aile içi şiddet vakalarında bir artış olduğunu bildirmektedir.
“Yaşanmakta olan pandemi, bir insan hakkı ihlali olan bu ciddi meselenin ne kadar yaygın; mücadelede kullanılan tedbirlerinse halen ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne sermiştir.
"EIGE-Avrupa Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü ve FRA-AB Temel Haklar Ajansı, AB’ye ve Birlik üyesi devletlere, koronavirüs pandemisini kadın haklarının etkin şekilde korunmasına yönelik çabalara hız kazandırılması için bir fırsat olarak kullanmaları doğrusunda çağrıda bulunmaktadır.”
“Hükümetler şiddetin özel hayata ait bir konu olmadığını ortaya koymalı”
“Koronavirüs pandemisi öncesinde bile AB'de yaşayan her beş kadından biri, aile içi şiddet mağduruydu.. Bununla birlikte ayın sonunu getirmekte zorlanan hanelerde yaşayan kadınlar için risk daha da yüksek” diye konuşan FRA Direktörü Michael O’Flaherty, şunları söyedi:
“Aile içi şiddet vakalarında şu anda görülen sert artış, AB'nin ve Birlik üyesi devletlerin bu kriz sırasında kadını korumak üzere harekete geçmesi; önümüzdeki dönemde kadına yönelik şiddeti tamamıyla ortadan kaldırmak üzere aldıkları tedbirleri daha da güçlendirmeleri gerektiğini göstermektedir. ’
“Tecrit ve karantinalar Avrupa’nın büyük bir kısmında devam ederken kadınların aile içi şiddete maruz kalma riski artmaktadır.
“Birçok AB ülkesi, mağdurlara danışmanlık hizmetleri, otel odalarında barınma imkânı sağlayarak ve farkındalık yaratma kampanyaları ya da yardım hatları oluşturarak hızla bu konuda harekete geçmiştir.
‘İstanbul Sözleşmesi’nin şartları yerine getirilmiyor’
“EIGE ve FRA bu tedbirleri memnuniyetle karşılamaktadır. Ancak mağdurların korunmasına yönelik yapılması gerekenlerin kapsamı normal zamanlarda dahi destek tedbirlerinin ne kadar yetersiz kaldığını göstermektedir. Örneğin kadın sığınaklarındaki yatak sayısı 21 üye ülkenin imza attığı ve AB’nin mutabık kaldığını taahhüt ettiği İstanbul Sözleşmesi uyarınca gerekenin yalnızca yaklaşık yarısı kadardır.
"Tecritlerin son erdirilmesi aynı zamanda yeni güçlükleri de beraberinde getirecektir. Gelir ve iş kaybına bağlı mali güvencesizliğin yanı sıra bizleri bekleyen ekonomik durgunluk şiddeti tetikleyen ilave unsurlar olarak ortaya çıkabilir dolayısıyla istismara dayalı bir ilişkiyi bitirmek mağdurlar bakımından daha zorlaşabilir. FRA’nın daha önce yaptığı bir araştırmaya göre geçimini güçlükle sağlayan kadınların %30’u, geçim sıkıntısı çekmeyen kadınların ise %18’i eşlerinden ya da partnerlerinden şiddet görmektedir.
“Bu durum, AB’nin kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi amacıyla uzun soluklu yapıları devreye sokması gerektiğini vurgulamaktadır. Covid-19 krizi çabalarımızı hızlandırmamız için bir fırsat sunmaktadır bu fırsatı değerlendirmeliyiz.
“EIGE ve FRA, AB ve Üye Devletlerini aşağıda belirtilen adımları dikkate almaya çağırır: İstanbul Sözleşmesini henüz onaylamamış ya da ulusal yasalarını Sözleşmenin gereklilikleri ile tam uyumlu hale getirmemiş AB ülkeleri bir an önce bu konuda adım atmaları gerekir.
“Avrupa'da hiçbir ülke, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamış değil; aile içi şiddetin sürüyor olması bunu bizlere üzücü bir şekilde hatırlatıyor. Bir partnerin diğerine uyguladığı şiddetin kronik bir şekilde yeterince bildirilmeyişi, gerçeğin sadece bir bölümünü bildiğimizi gösteriyor. Hükümetler şiddetin özel hayata ait bir konu olmadığını net bir şekilde ortaya koymalı ve polisin, adalet birimlerinin ve sağlık sektörünün mağdurlara yardım için birlikte çalışabilmelidir." (EMK)
Çeviri: EŞİTİZ - Eşitlik İzleme Kadın Grubu'nun sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamayı İpek Seda Bakır çevirdi.