Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'yi Yunanistan ile Doğu Akdeniz'de yaşanan anlaşmazlıkta tek taraflı eylemlerden kaçınma konusunda uyardı.
AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanları Berlin'de yapılan toplantıda Doğu Akdeniz ana gündemiyle toplanmıştı. Borell, söz konusu açıklamayı gayriresmi toplantı sürerken gazetecilere yaptı.
Kesin karar önümüzdeki ay
Yaptırım konusunda da açıklama yapan Borell, Türkiye'ye uygulanacak yaptırımlar konusunda bir anlaşmaya varıldığını açıkladı.
Yaptırımların, Türkiye'ye ait gemileri kapsayabileceği, AB'nin şimdilik sadece anlaşmazlıkla bağlantılı isimleri listelediği kaydedildi.
Ancak sektör faaliyetleri ve varlıkların dondurulması gibi önlemlere başvurulabileceği de kaydedildi.
Ancak bugün sona erecek toplantıda Türkiye ile ilgili bir karar alınması beklenmiyor. Zira Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da yaptırım konusunun önümüzdeki ay gerçekleşecek AB zirvesinde ele alınması gerektiği söylemişti.
Borell, ilk açıklamalarda Türkiye'yi konuyu blokla görüşme çağrısı da yaptı.
Merkel: Yunanistan'ı destekleme görevimiz var
Merkel: All EU countries have an obligation to support Greece https://t.co/wtOeSjEgET pic.twitter.com/wRHHbSjjdL
— Kathimerini English Edition (@ekathimerini) August 28, 2020
Öte yandan Avrupa Birliği dönem başkanı Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, yaz sonu basın toplantısında Doğu Akdeniz krizine değindi. Şansölye Merkel, AB ülkelerini Yunanistan'a destek vermeye çağırdı:
"Avrupa Birliği üye ülkeleri olarak hepimizin, Yunanistan'dan dostlarımızın haklarını ve söylediklerini ciddiye alma ve haklı oldukları yerde destekleme görevimiz var. Fakat ben gerilimin artmaması için çaba sarf ettim.
"Bu gerilimleri aşmak bazen sadece her iki tarafın tekrar tekrar konuşmasıyla mümkün olur. Ekonomik bölgelerin pay edilmesine ilişkin oradaki tartışmalar ancak birlikte yürütülebilir. Almanya, bunun için çaba sarf ediyor.
"Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yoğun olarak Türkiye ilişkilerini ele aldık. Bu ilişkiler çok yönlü. Türkiye, NATO müttefikidir. İhtilaf, iki NATO üyesi arasında. Bu bizi kayıtsız bırakamaz. Bu nedenle bile ittifak içindeki bu şeyleri açıklığa kavuşturmak lazım.
"(Gazetecilerin Erdoğan ile görüşüp görüşmeyeceğini sormaları üzerine) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bugün bir görüşme öngörmüyoruz. Ancak onunla çok sık konuşuyoruz. Her zaman olduğu gibi bir görüşme olduğunda ivedilikle sizi bilgilendireceğiz."
Akdeniz'deki gerginlik
Türkiye'nin Oruç Reis sismik araştırma gemisi için ilk Navtex ilanı (Temmuz ayı) Yunanistan ve Fransa'dan sert tepkiler almıştı.
Ankara ile Atina arasında bir süredir devam eden Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğal gaz sondaj haklarıyla ilgili krizi alevlendirmişti.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in yürüttüğü diploması sonrası Türkiye Oruç Reis'in faaliyetlerini askıya aldı.
Fakat Türkiye Yunanistan'ın Mısır ile deniz yetki alanını sınırlandırma anlaşması imzalamasının ardından Atina'yı "sözünü tutmamakla" eleştirerek sondaj çalışmalarına tekrar başlayacağını açıkladı ve çalışmalar Ağustos'ta tekrar başladı.
Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Salı günü hem Atina hem Ankara'yı ziyaret ederek doğrudan diyalog çağrısı yaptı.
Son uyarı çağrısı da hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Trump yönetiminden geldi.
(PT)