Fotoğraf: Dursun Aydemir- Brüksel/AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Brüksel'de düzenledikleri toplantıda, Türkiye'nin Ayasofya'nın statüsünü değiştirme kararı kınandı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “AB Dış İlişkiler Konseyi, Türkiye'nin bu kadar simgesel bir anıtı yeniden camiye dönüştürme kararını kınamaktadır” dedi.
Sputnik’te yer alan habere göre, Borrell, "Önemli bir mesele de Ayasofya'ydı. AB Dış İlişkiler Konseyi, Türkiye'nin bu kadar simgesel bir anıtı yeniden camiye dönüştürme kararını kınamaktadır. Bu karar kaçınılmaz olarak güvensizliği körükleyecek, dini topluluklar arasında yeniden bölünmeyi teşvik edecek ve bizim diyalog ve işbirliği çabalarımıza zarar verecek" ifadelerini kullandı.
“Türkiye önemli bir ortak”
Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre Dışişleri bakanları toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Borrell, Türkiye-AB ilişkileri için "Dışişleri Bakanları, benim onlara Yüksek Temsilci olarak sunduğum sonuçları kabul etti ve bunlar gelecekteki ilişkileri belirleyecek" dedi.
Bu çerçevede Türkiye'nin önemli bir ortak olduğunu tekrar vurguladıklarını belirten Borrell, "Türkiye ile ilişkilerimizi AB değerleri ve çıkarlarıyla uyumlu olarak geliştirmek ve güçlendirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
“Doğu Akdeniz ve Libya’daki gelişmeler AB’nin çıkarlarıyla çatışıyor”
Borrell, Dışişleri Bakanlarının Türkiye'yle ilişkilerin zorlu bir süreçten geçtiği konusunda da hemfikir olduğuna işaret ederek, Doğu Akdeniz ve Libya'daki gelişmelerin AB'nin çıkarlarıyla çatıştığını dile getirdi.
Yüksek Temsilci Borrell, "Herkesin istediği ve desteklediği güven ortamının inşa edilmesi için Türkiye'nin AB çıkarlarına ve üye ülkelerin egemenliğine zarar veren tek taraflı faaliyetlerine son vermesi gerekiyor" dedi.
"Diyalog ve müzakere yoluyla gerginliğin azaltılması ve uzlaşı sağlanması için yollar aramamız gerektiği konusunda mutabık kaldık" diyen Borrell, "Diğer taraftan Türkiye'nin faaliyetlerinin ortaya çıkardığı sınamalara karşı atabileceğimiz olası adımlar üzerinde de çalışacağız" ifadesini kullandı.
Borell, AB Konseyinin geçen yıl 15 Temmuz'da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine ilişkin kısıtlayıcı tedbirler için kabul ettiği çerçeve belgesini hatırlatarak, bu bağlamda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin talebi üzerine yeni adımlar atılabilineceğini ve konunun tekrar ağustos sonunda ele alınacağını kaydetti.
Asselborn: Geriye gidiş
Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre, Toplantının başlangıcında Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülme kararına değinen Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Ayasofya ile ilgili neler olduğuna baktığımda bunun bir geriye gidiş olduğunu görüyorum" dedi.
Röttgen: Stratejik çıkarlarımız var
AB dışişleri toplantısına ilişkin bu sabah Almanya’nın ZDF kanalına konuşan Hristiyan Demokrat Birlik'in dış ilişkiler uzmanı Norbert Röttgen, "Türkiye ve AB arasında demokrasi ve hukuk devleti değerleriyle ilgili bir bağın artık kalmadığını" belirterek ancak tarafların karşılıklı stratejik çıkarları olduğunu vurguladı.
"Bu Erdoğan'dan sonra da olacak. Türkiye'nin üzerini çizmek stratejik bir hata olur" diyen Röttgen, Türkiye'nin AB'ye ekonomik olarak bağımlı olduğunu, AB'nin de Libya ve Suriye gibi konularda Türkiye ile ilişkilerde stratejik çıkarları olduğunu ifade etti.
TIKLAYIN - Avrupa Birliği Türkiye gündemiyle toplandı
(EKN)