Fotoğraf: AA - Arşiv
“SIHHAT projesi” kapsamında Avrupa Birliği’nin (AB) finanse ettiği toplam 430 ambulanstan, 38’inin devir teslimi Antep’te gerçekleştirdi.
Ambulansların Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki'ye teslim edildiği törene AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Dr. Selami Kılıç ve Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Eray Çınar da katıldı.
Landrut: Hayat kurtarmasını umuyorum
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut törende yaptığı konuşmada şunları dedi:
“AB'nin finanse ettiği 430 ambulansın, hem mültecilere hem de ev sahibi topluluklara acil hizmet sunumunu daha da geliştirerek, Türk sağlık sisteminin dayanıklılığını arttırmasını umuyoruz. Bu destek, bilhassa olağandışı pandemi döneminde daha da önem taşımaktadır. Bugün Gaziantep'te bu ambulanslardan 38'inin devir teslimini gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyuyor ve ambulansların birçok kişinin hayatının kurtarılmasına vesile olmasını diliyorum."
Çınar: 3,6 milyon kişiye koruma
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Eray Çınar ise Türkiye'de bulunan göçmenlerin sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlandığını belirterek şunları dedi:
"Türkiye, 2011'den beri hemen sınırlarımızın az ötesinde gerçekleşen olaylara seyirci kalmamış, olaylardan olumsuz etkilenen insanları ülkemize kabul etmiş ve 3.6 milyondan fazla Suriyeliye geçici koruma statüsü vererek sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerden yararlanmasını sağlamıştır. Ambulanslar bu alanda kullanılacaktır ve gücümüze güç katacaktır."
“SIHHAT projesi” hakkında
SIHHAT Projesi, AB’nin Türkiye'deki mülteciler için 6 milyar euroluk Mali Yardım Programı (FRİT) kapsamında yer alan kilit projelerden birisi. Proje, Suriyeli mültecilerin sağlık statüsünün iyileştirilmesini ve herkese ücretsiz, modern sağlık hizmetlerinin sunulmasını amaçlıyor. Doğrudan sağlanan 300 milyon euroluk hibe ile 2016’dan bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanıyor.
Proje kapsamında, Türkiye'nin çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapan 29 ilinde, 177 Göçmen Sağlığı Merkezi ve 10 Toplum Ruh Sağlığı Merkezi kurulmuş ve ilaç, vitamin ve aşı dahil, tıbbi malzemeler ve cihazlarla donatılmıştır.
Bu merkezlerde toplam 3.400 kalifiye Suriyeli sağlık çalışanı, kendi yurttaşlarına ana dillerinde birinci basamak sağlık hizmetlerinden, ruh sağlığı, psikososyal destek, fizyoterapi, rehabilitasyon ve üreme sağlığı hizmetleri gibi uzman hizmetlerine uzanan çeşitli sağlık hizmetleri sunuyor.
SIHHAT projesi 31 Ocak 2021'de sona erecek olsa da, AB, projenin devamı olan SIHHAT 2'ye FRİT kapsamında en az önümüzdeki üç yıl boyunca fon sağlamaya devam edecek.
Türkiye'deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı
AB, 2011’den bu yana mültecisler konusunda Türkiye'ye destek oluyor. Bu destek başlangıçta Avrupa Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Sivil Koruma Genel Müdürlüğü (ECHO) tarafından sağlandı, ancak uzayan kriz karşısında söz konusu yardımlara sonradan AB'nin orta ve uzun vadeli müdahalelere yönelik diğer mali araçları da eklendi.
Ocak 2016'da, AB'nin Türkiye'deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programının hayata geçirilmesiyle birlikte sağlanan yardımlar önemli ölçüde artırıldı.
FRİT kapsamında eğitim, sağlık, altyapı, sosyo-ekonomik kalkınma, göç yönetimi ve insani yardım gibi alanlarda destek sağlamak suretiyle hem mültecilere hem de Türkiye’deki ev sahibi toplumlara 6 milyar Euro destek taahhüt edildi. Bugüne kadar 780 milyon Euro destek olundu.
AB’nin FRİT altındaki müdahaleleri, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri kapsamında sağlık hizmetlerine erişimi artırmak ve altyapı, istihdam, kapasite geliştirme ve tıbbi cihaz alımına yatırım yapmak suretiyle mültecilerin sağlık statüsünün iyileştirilmesini amaçlıyor. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı ana uygulama ortağı olarak yer alıyor, Uluslararası Finans Kuruluşlarından ortaklar da büyük ölçekli altyapı projelerini hayata geçiriyor. (EKN)