Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin dışişleri bakanları Lüksemburg'da toplandı. Toplantının gündem maddelerinden biri de Suriye ile Türkiye arasındaki "uçak krizi"ydi.
Geçtiğimiz cuma Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir F4 savaş uçağının Suriye tarafından vurulmasının ardından tepkilerini dile getiren dışişleri bakanları Suriye'yi kınadı.
Toplantıda Suriye'ye yönelik yaptırımlar konuşuldu ve bir kez daha yaptırım kararı alındı. Deutsche Welle Türkiye, Suriye'nin, dışişleri ve savunma bakanlıkları da dahil olmak üzere tüm devlet kurumlarının kara listeye alındığını yazdı. Ayrıca listeye Suriyeli resmi bir yetkili de dahil edildi. Böylece AB'nin yaptırım uyguladığı kişiler ve kurumların listesindeki sayı 16. kez arttırılmış oldu.
Yaptırımlar AB ülkelerine giriş yasağı, Suriye dışındaki mal varlıklarının dondurulması ve ticaret yasağı getiriyor. Bu karar Suriye'ye yönelik 16. yaptırım kararı oldu.
AB dışişleri bakanlarının açıklamalarında savaştan uzak bir tutum hakimdi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ek önlemlerle baskının artırılması çok önemli olduğunu söyledi. "Uçağın düşürülmesinin sorun açısından yeni bir aşama yarattığını düşünmüyorum."
Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal Suriye'ye yönelik bir askeri operasyonun söz konusu olmadığını belirterek "bu Hollanda hükümeti açısından değerlendirmeye alınacak bir unsur değil. Bu yaklaşımımız NATO bağlamında da geçerli" dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "silah taşımayan ve rutin uçuş yapan bir uçağın uyarılmaksızın düşürülmesi tam anlamıyla kabul edilemez ifadelerini kullandığı açıklamasında yaptırımların daha da arttırılması gerektiğini söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise Suriye'nin uçağı vurmasını "kabul edilemez" diye nitelendirerek Ankara'nın "sakin tepkisi"ni olumlu bulduğunu belirtti. "Tüm tarafların gelinen aşamada gerginliğin düşürülmesinin belirleyici olduğunu anlaması önemli." (YY)