Fotoğraf: AA - Arşiv
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Rusyalı muhalif Aleksey Navalny'nin tutuklanması nedeniyle Rusya’ya yaptırım kararı aldı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada AB'nin Aralık 2020'de başlattığı Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi'ni ilk kez devreye soktuklarını belirterek şunları dedi:
"Navalnıy'ın durumuyla ilgili olarak, kendisinin tutuklanmasından ve cezalandırılmasından sorumlu kişiler dahil olmak üzere Rusya'ya karşı kısıtlayıcı tedbir uygulamak konusunda siyasi karar aldık.”
Borrell, yaptırımlara ilişkin somut tekliflerin yapıldığını, tedbirlerin bir hafta içinde hazır olmasını beklediğini söyledi.
Sputnik’te yer alan habere göre Borrell, "Navalny'nin durumuyla ilgili olarak, kendisinin tutuklanmasından ve cezalandırılmasından sorumlu kişiler dahil olmak üzere Rusya'ya karşı kısıtlayıcı tedbir uygulamak konusunda siyasi karar aldık" dedi.
4 kişiye yaptırım iddiası
Euronews'e konuşan diplomatik kaynaklar, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in başkanlığında Brüksel'de düzenlenen toplantıda, kimliği açıklanmayan üst düzey yetkililere karşı cezai tedbirlerin uygulanması için biran önce adım atılacağına dair karar alındığını bildirdi.
Diplomatik kaynaklar, söz konusu Rus yetkililerin varlıklarının dondurulması ve AB'ye giriş yasağı başta olmak üzere bir takım yaptırımlarla karşılaşacağını belirtti.
AİHM “Serbest bırakılsın” demiş, Rusya reddetmişti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 17 Şubat 2021’de Aleksey Navalny'nin hayatının tehlikede olduğunu vurgulayarak geçici tedbir kararıyla derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
Rusya ise 18 Şubat 2021’de AİHM’in kararını reddetmişti.
Rusya Adalet Bakanı Konstantin Chuichenko AİHM kararını "temelsiz ve hukuksuz" olarak değerlendirirken Navalni'nin serbest bırakılması için "Rus hukukuna göre bir yasal neden yok" demişti.
18 Ocak’ta tutuklandı
Rusya'da sinir gazıyla zehirlendiği iddia edilen Navalny, Almanya'da tedavi görüp, beş ay sonra, 18 Ocak 2021’de ülkesine döndükten sonra gözaltına alındı ve aynı gün tutuklandı.
Navalny, düzenli olarak Rus polisine imza vermesini gerektiren 2014 yılına ait “zimmete para geçirme” iddiasıyla aldığı hapis cezasının ertelenme koşullarını ihlal etmekle suçlanıyor.
3,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Navalny’nin ertelenen hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle 2 Şubat 2021'de normal hapis cezasına çevrildi. Mahkeme, önceden ev hapsinde geçirdiği 10 aylık süreyi hesaba katarak Navalnıy’ın kalan cezasını hapishanede geçirmesine karar verdi.
Almanya “sinir gazıyla zehirlendi” demişti
Navalny, 20 Ağustos 2020’de Rusya’da Tomsk-Mosova uçağında fenalaşmış, Sibirya’da hastaneye kaldırıldıktan sonra Almanya’ya götürülmüştü.
Almanya'nın başkenti Berlin'deki Charite Hastanesinde tedavi altına alınmasının ardından hastane yazılı bir basın açıklaması yaptı ve ilk bulgulara göre zehirlendiğini ancak tam olarak maddenin ne olduğunun saptanamadığını duyurdu.
Almanya Başbakanı Merkel’in Sözcüsü Seibert, Rusyalı muhalif Navalny’e yapılan testlerde Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen sinir gazı “Novichok” tespit edildiğini açıkladı.
Putin “Öldürmek istesek o iş bitmişti” demişti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Navalny’nin Rusya istihbaratınca zehirlendiği iddialarını 17 Ocak 2021’de yaptığı açıklamada şu ifadelerle reddetmişti:
"ABD özel servislerinin desteğini hissetmek eğlenceli. Ama Rusya istihbaratı onu öldürmek isteseydi o iş bitmişti."
Kırım nedeniyle de yaptırım uygulanıyorAB, 2014‘te Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ve Sivastopol şehrini yasa dışı ilhak etmekle suçladığı Rusya’ya yönelik yaptırım kararları almıştı. AB, 18 Haziran 2020’de Rusya’ya yaptırımları 23 Haziran 2021’e kadar uzatma kararı alırken, 1 Ekim 2020’de de ilave tedbir kararları aldı. AA’nın aktardığına göre, yaptırımlarla AB vatandaşları ve şirketlerinin Kırım ve Sivastopol bölgelerindeki faaliyetleri sınırlandırılıyor. AB'ye Kırım ve Sivastopol'dan ürün ithalatına izin verilmiyor. AB vatandaşları veya şirketleri, Kırım ve Sivastopol'dan emlak alamıyor ve bu bölgelerdeki şirketlere finansal hizmet sağlayamıyor. Kırım bölgesine ulaşım, telekomünikasyon ve enerji sektörlerinde kullanılacak bazı mal ve teknolojiler ihraç edilemiyor. Özellikle petrol, doğalgaz ve maden arama, çıkarma ve üretimine yönelik teknoloji sağlanması engelleniyor. Bu sektörlere teknik destek verilemiyor. |
(EKN)