Fotoğraf: İngiltere Hükümeti resmi sayfası.
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkmasını öngören Brexit müzakerelerinde planlanan hızda ilerleme kaydedilememesi üzerine Avrupa Birliği ülkelerinden İngiltere Başbakanı Theresa May'e zamanın daraldığı uyarısı geldi.
Brüksel'de bu hafta yapılacak olan AB zirvesinde, Brexit üzerinde uzlaşmaya varılması planlanan Ekim 2018'den önce iki taraf son kez topluca bir araya gelmiş olacak.
Birliğin diğer 27 ülkesi ise Cuma sabahı, May ayrıldıktan sonra kendi aralarında toplanacak.
İngiltere'nin birlikten ayrılması için planlanan tarih ise Mart 2019.
İrlanda Başbakanı: Hayal kırıklığı
İrlanda Başbakanı Leo Varadkar. Fotoğraf: Rolling News.
Öte yandan Birleşik Krallık ülkelerinden İrlanda Başbakanı Leo Varadkar müzakerelerde yaşananlar için "hayal kırıklığı" nitelemesi yaptı.
Varadkar, diğer AB liderlerinin May'e görüşmelerin yoğunlaşması yönünde güçlü bir mesaj vermesini beklediğini kaydetti.
Bu noktalarda karar verilecek
- Ülkenin AB'den çıkıştaki geçiş sürecinin sonu olan Aralık 2020 sonrasında gümrük birliğinde kalıp kalmayacağını kapsıyor. İrlanda ile Kuzey İrlanda arasında emeğin ve malın serbest dolaşımı hakkında karar verilmesi bekleniyor.
- Başbakan May'in eski özel kalemi Nick Timothy, dünkü Daily Telegraph'a bir makale yazdı. Timothy makalede May'in emeğin serbest dolaşımına izin vermesi ve gümrük birliğinde kalması ihtimalinin arttığını, fakat bunun planlanan türden bir Brexit olmadığını söyledi.
- Avrupa Birliği'nin Brexit müzakerecisi Michel Barnier da İrlanda - Kuzey İrlanda sınırının geleceğini belirsizliğini koruduğunu, İngiltere'nin önerilerinin uygulanamaz bulunduğunu belirtti.
Brexit süreciBirleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması, kısaca Brexit, çeşitli kişiler, çıkar grupları ve siyasi partiler tarafından Birleşik Krallık'ın 1973'te Avrupa Birliği'nin önceli olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na katılmasından beri yürütülen bir siyasi hedef. Avrupa Birliği'nden ayrılma hakkı, Avrupa Birliği Antlaşması'nın 50. maddesi ile tüm üye ülkelere tanınmıştır. 2016'da bir kez daha referanduma gidildi ve seçmenlerin yüzde 52'si Avrupa Birliği'nden çıkılması yönünde oy verdi. Brexit referandumundan sonra Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron istifa etti. Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması, İngiliz Sterlini'ni, EURO'yu, Amerikan Doları, Avustralya Doları, Hindistan Rupee'si ve Danimarka Kronu'nunu olumsuz etkiledi. Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasını isteyenlerin kafasında çizdiği üç model var:
|
(PT)
*Kaynak: BBC, PA, AA.