* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Avrupa Birliği (AB), İran'da Jîna Mahsa Amini'nin ölümün ardından başlayan protestoların şiddet yoluyla bastırılmaya çalışılması karşısında ülkedeki 11 kişi ve dört kuruluş hakkında daha yaptırım kararı aldı.
AB Konseyi'nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Birliği Amini'yi gözaltına aldıktan sonra öldürmek ile suçlanan "ahlak polisi" ve söz konusu kurumun üst düzey isimlerinden Mohammad Rostami ve Hajahmad Mirzae'ye, protestoların bastırılmasındaki rolleri nedeniyle İran Kolluk Kuvvetlerine ve bir dizi yerel şefine yaptırım uygulayacak.
Açıklamada, "İran Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı İsa Zarepur, internetin kapatılmasındaki sorumluluğu nedeniyle listeye alındı" denildi.
Yaptırım uygulanacak kişilere karşı alınacak tedbirler seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulmasını öngörüyor.
Bunun yanı sıra, söz konusu karar AB vatandaşları ve şirketlerinin listede yer alan kişi ve kuruluşlara fon sağlamasını yasaklıyor.
Avrupa Birliği'nin İran'a yönelik yaptırım listesinde bugün (18 Ekim) itibariyle toplam 97 kişi ve sekiz kuruluş yer alıyor.
"Daha fazla yaptırım paketi gerekecek"
Euronews'ün aktardığına göre, yaptırım kararı alınmasında önemli rol oynayan ülkelerden Almanya'nın Dışişleri Bakanı Annelena Baerbock (Yeşiller), yaptırım kararı ile ilgili açıklamasında, AB'nin "İran'daki müdahalelere gözünü kapatamayacağını ve kapatmayacağını" söyledi:
"Açıkça görülüyor ki, bu rejimin halkını bu şekilde yumruklamaya devam etmesi halinde, sorumlulara karşı daha fazla yaptırım paketleri gelecek."
12 Ekim'de konuyla ilgili açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de İran'da "kadınlara yönelik baskılardan sorumlu olanlara yaptırım uygulamanın zamanı şimdi... Bu korkunç şiddet eylemi yanıtsız bırakılamaz" açıklamasında bulunmuştu.
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani ise AB dışişleri bakanları ile bir toplantıda görüştüğü söz konusu yaptırımların "yapıcı olmadığını ve mantıksız" olduğunu kaydetmişti.
Ne olmuştu?
|
(SD)