Avrupa Birliği (AB), Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı ve Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin kapsamlı, güvenilir ve şeffaf soruşturma yapılmasını istedi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini imzalı yazılı açıklamada “Avrupa Birliği’nin birçok Avrupa kurum ve örgütüyle işi gereği yakın ilişkiler yürüten Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın ölümünden dolayı büyük üzüntü duyduğu ve yakınlarına başsağlığı dilediği” ifade edildi.
"Kaşıkçı'nın ölümüyle iligili detaylar ve 1963 Viyana Konsolosuluk Sözleşmesi'nin şok edici şekilde ihlali çok endişe vericidir” diyen Mogherini, Sözleşme’nin "konsolosluğun bulunduğu ülkenin kanun ve düzenlemelerine saygı göstermesini" öngören 55. Maddesini hatırlattı.
Açıklamada “Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin kapsamlı, güvenilir ve şeffaf soruşturma devam etmeli, sorumluların hesap vermesi sağlanmalı” denildi.
Reuters: Ekip Kaşıkçı'yı ikna için görevlendirilmişti
Suudi Arabistan’ın "Kaşıkçı’nın Başkonlosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü” açıklamasının ardından, Reuters bugün “üst düzey bir Suudi yetkili”ye dayandırdığı haberinde şu iddialara yer verdi:
15 kişilik Suudi ekip İstanbul'a gelerek Kaşıkçı'yı Suudi Arabistan'a dönmeye ikna edecekti. Plana göre bu ekip, Kaşıkçı'yı İstanbul dışında güvenli bir evde bir süre alıkoyacak, ancak ikna olmazsa serbest bırakacaktı.
Suudi yetkilinin iddiasına göre, olaylar başından itibaren yanlış gitti ve ekip yetkisini aşarak şiddet uyguladı. Konsolosun odasına götürülen Kaşıkçı, Suudi Arabistan'a dönmeyeceğini, dışarıda kendisini bir kişinin beklediğini ve 1 saat içinde çıkmazsa Türkiyeli yetkililerle iletişime geçeceğini söyledi.
"Beni kaçıracak mısınız" diye soran Kaşıkçı, "evet ilaç verip seni kaçıracağız" yanıtını alınca bağırmaya başladı... Bunun üzerine Suudi ekip panikledi. Kaşıkçı'yı engellemek için boğazını sıkıp ağzını kapattılar. Ve kaşıkçı bu sırada öldü.
Ekip Kaşıkçı'yı bir halıya sardı ve konsolosluk aracı ile dışarı çıkardı ve cesedi "yerel bir işbirlikçiye" teslim etti. Ekipteki adli tıp uzmanı kalıntıları temizledi. Ekipteki bir diğer kişi ise, Kaşıkçı'nın konsolosluğu terk ettiği görüntüsünü vermek için Kaşıkçı'nın kıyafetlerini giyip, gözlüklerini takıp konsolosluktan çıktı.
15 kişilik Suudi ekip, hazırladıkları raporda "Kaşıkçı'yı bir kez uyarıp serbest bıraktık" dedi. Reuters’a konuşan kişi, 15 kişilik Suudi ekibin, 3 yerel şüpheli ile birlikte Suudi Arabistan'da gözaltına alındığını ve soruşturmanın sürdüğünü söyledi.
Ne olmuştu? |
Cemal Kaşıkçı’dan, konsolosluğa girdiği 2 Ekim, saat 13.00’ten beri haber alınamıyor. Kaşıkçı'ya konsolosluğa ilk başvuru yaptığı 28 Eylül'de “Evrakların hazır değil” denmiş, 2 Ekim’de gelmesi istenmişti. TIKLAYIN – Cemal Kaşıkçı’nın Son Görüntüsü Yayınlandı Kaşıkçı’nın konsolosluğa giriş görüntüleri de Washington Post gazetesince yayınlandı. Çıktığına dair ise herhangi bir görüntü yok. Ancak aynı gün Suudi Arabistan’dan gelen dokuz kişinin, olayla bağlantılı olduğu iddia edildi. Reuters ve Türkiye’den gazetecilerin yanı sıra, Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı da Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü ve cesedinin konsolosluktan çıkarıldığını iddia etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasında Suudi Arabistan Başkonsolosluğundaki adli işlemleri yürütmek üzere bir başsavcı vekili ve bir cumhuriyet savcısı görevlendirdi. 20 Ekim'de Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtildi. |
(ÇT)