"İkinci taslakta tek bir iyileştirme; bununla birlikte iki kabul edilemez - tehlikeli düzenleme var" diyen Aktar, Türkiye'ye diğer aday Hırvatistan'dan ayrı bir müzakere çerçevesi çizildiğine dikkat çekti.
"Ayrıcalıklı ortaklık ham hayal"
Aktar, taslakta "yeni üyelerin birlik tarafından hazmedilebilmelerinin birliğin derinleşmesi açısından sorun oluşturmaması gerektiğine" ilişkin ifadeyi de "bir tuzak" olarak nitelendirdi.
"Son kararın verileceği 16 Aralık akşamına kadar geçecek süreçte, çok sıkı pazarlıklar yapılacak. Zira zirveden çıkacak bu metin, Türkiye'nin üyeliğe hazırlık sürecindeki alfabesi olacak" diyen Aktar, "ayrıcalıklı ortaklık" ya da "özel statü"yü ise, "ham hayal" olarak değerlendirdi.
"Kusura bakmayın, çok büyük lokmasınız"
Aktar, taslak metne ilişkin görüşlerini şöyle özetledi:
* İkinci taslak, çıtayı daha yükseğe koyuyor. Bir tek iyileştirme var; eğer müzakereler iyi gitmezse, müzakereleri durdurma kararını almak için ilk taslakta 25 üzerinden dokuz ülke girişimde bulunabiliyordu. İkinci taslakta bunu kaldırmışlar.
* Türkiye'ye diğer aday Hırvatistan'dan ayrı bir müzakere çerçevesi çiziliyor. Bu yeni ve zor kabul edilebilir bir düzenleme.
* İlk ve Türkiye'nin adaylık sürecine ilişkin kararları hatırlatan 17. paragrafa yeni üyelerin birlik tarafından hazmedilebilmelerinin, birliğin derinleşmesi açısından sorun olmaması gerektiğini söyleyen bir ifade ilave edilmiş. Bu da bir tuzak. Günü geldiğinde AB, "Ben sizi hazmedemeyeceğim, kusura bakmayın, çok büyük lokmasınız" diyebilir.
* Kıbrıs ve iyi komşuluk yani Yunanistan, Ermenistan meselelerine gelince, bunların müzakerelerin başlaması için engel teşkil etmeyeceğini düşünüyorum.
Türkiye'yi bekleyen takvim
Aktar, önümüzdeki günlerde Türkiye'yi bekleyen süreci de şöyle özetledi:
* Bugün Brüksel'deki 25 ülkenin daimi temsilcisi büyükelçiler, taslağın üçüncü halini hazırlayacak.
* Yarın ve sonraki gün, Brüksel'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le bu üçüncü taslak üzerinden görüşmeler yapılması muhtemel.
* Üçüncü taslak, 13-14 Aralık'ta toplanacak Genel İşler Konseyi'ne yani Dışişleri Bakanları Konseyi'ne sunulacak. Genel İşler Konseyi'nin işlevi, taslak üzerinde çalışıp bunu 16-17 Aralık'ta toplanacak Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne, yani Avrupa Konseyi Zirvesi'ne sunmak olacak. (BB)