Türkiye Yeşilleri, Küresel Eylem Grubu'ndan Ümit Şahin Avrupa Birliği (AB) İlerleme Raporunun çevre bölümünü bianet'e değerlendirdi.
Şahin'e göre ilerleme raporu, Türkiye'nin içinde bulunduğu genel olumsuzluğu doğruluyor. Raporun bir parçası olarak çevre konusunda da Türkiye'nin ilerleme kaydedemediğinin, mevzuata göre işi sürüncemede bıraktığının, oyaladığının açık olduğunu söyleyen Şahin'in çevre bölümüne ilişkin genel değerlendirmesi şöyle:
"Türkiye'nin hâlâ Kyoto'yu imzalamaması, hava, su kalitesindeki olumsuzluk gibi doğru durumlara yer verilmiş. Belki Stockholm Konvansiyonu'na taraf olunmamasına yer verilebilirdi. Genel olarak çevre raporu doğru ama eksik."
Rapor doğru ama eksik
Şahin çevre adına AB'nin duruma mevzuat değerlendirmesi olarak bakmakla Türkiye'yi kolladığını düşünüyor.
"Azınlık ya da insan hakları bölümünde de mevzuat değerlendirmesi var ama de somut örneklere (Hrant Dink cinayeti gibi) dayandırılarak hazırlanmış. Çevre bölümündeyse es geçilen çok şey var."
Şahin'e göre raporda sadece doğa alanındaki somut tahribata yer verilmişken Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO), yirmi beş yeni termik santral yapım çalışması, Afşin Elbistan, Yatağan sorunu, doğayı ve toplumu mağdur edecek baraj faaliyetleri, nükleer santral yasası, altın maden işletmeleri gibi son derece önemli uygulamalara yer verilmemesinin bir nedeni var:
"Çünkü çevre hep baş ağrıtan bir müzakere başlığı. Bunun nedeniyse çevrenin, Türkiye'nin doğrudan sanayi, kalkınma, enerji politikalarıyla, ekonomik stratejileriyle ve bunların hiç birinin sürdürülebilir olmamasıyla birebir bağlantılı olması."