Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği (EEAS) Sözcüsü Maja Kocijancic, Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 16 kişiyle ilgili hazırlanan iddianameye dair, dün yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, “iddianamenin, Türkiye yargısının, uluslararası ve Avrupa standartlarına uygunluğu konusunda soru işaretleri yarattığını” ifade etti.
TIKLAYIN – Osman Kavala ve 15 Hak Savunucusu İçin Ağırlaştırılmış Müebbet Talebi
Masumiyet karinesi ve adil yargılanma hakkı
Kocijancic imzalı açıklama özetle şöyle:
“Müebbet hapis talep etmek için 2013’teki Gezi Parkı protestolarını kullanmak, inandırıcılıktan uzak ve korku iklimi yaratıyor, barışçıl gösteri amacında olanların cesaretini kırıyor.
“Sistematik gecikmeler, yetersiz kanıtlarla gözaltına almak, ifade özgürlüğü ve toplanma hakkı gibi en temel hak ve özgürlüklerini kullanan insanlara cezai soruşturma açılması, Türkiye’deki yargı süreçlerinin masumiyet karinesine ve adil yargılanma hakkına saygı duyup duymadığına dair ciddi şüphe uyandırdı.
“18 Şubat’ta da Cumhuriyet’ten gazeteciler hakkında verilen hükümler de her demokratik toplumun köşetaşı olan ifade ve basın özgürlüğüyle ters düşüyor.
“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin imzacısı ve Avrupa Konseyi üyesi bir ülke olan Türkiye, masumiyet karinesi ve tutukluluğa itiraz hakkı prensiplerine saygı duyacağını taahhüt eder.
“Gazetecilerin, milletvekillerinin, insan hakları savunucularının ve akademisyenlerin, kişisel veya mesleki ifade özgürlüğü haklarını kullandıkları için, genellikle bir iddianame olmaksızın tutuklanması, Türkiye’nin yükümlülükleriyle bağdaşmıyor.”
Ne olmuştu?
6 Kasım 2018’de düzenlenen operasyonla akademisyenler Prof. Dr. Betül Tanbay ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür’ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Genel Koordinatörü Asena Günal ve film yapımcısı Çiğdem Mater ile Meltem Aslan, sivil toplum çalışanları Yiğit Aksakoğlu, Filiz Telek, Bora Sarı, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş gözaltına alındı.
12 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde sivil toplum çalışmaları yapan Yiğit Aksakoğlu tutuklandı.
Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı, iş insanı Osman Kavala da aynı soruşturma kapsamında 1 Kasım 2017’den beri tutuklu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yöneticilerinden ve Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı ve avukat Can Atalay ile şehir plancısı Tayfun Kahraman, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Parti Meclis Üyesi Ahmet Saymadi ve Haluk Ağabeyoğlu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde 28-30 Kasım 2018 tarihlerinde ifade verdi.
657 sayfalık iddianame 20 Şubat’ta hazırlandı ve 30. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
16 şüphelinin bulunduğu iddianamede, tüm isimlere “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme (TCK 312/2)” suçlaması yöneltildi.
İddianamede bulunan 16 kişi şöyle: Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu, Ali Hakan Altınay, Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mehmet Ali Alabora, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi.
Diğer suçlamalar ise şöyle sıralandı: Mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi, İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanuna muhalefet, Nitelikli yağma (TCK 149), Nitelikli yaralama (TCK 86), 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nuna muhalefet.
Haklarında suçlama yapılan kişilerin Gezi direnişi eylemlerine 2011’den itibaren hazırlık yaptıkları ve 16 kişinin “tepe yönetim” oldukları iddia ediliyor. (AS)