Anadolu Ajansı (AA), “10 Başlıkta Terör Haberleri Nasıl Yapılır” başlıklı kitapçık hazırladı.
AA’da yer alan habere göre “Medyada terör haberlerinin nasıl ele alınması ve bu haberlerin doğru şeklinin nasıl olması gerektiğini anlattığı” iddiasıyla yayımlanan kitapçık, “terör haberleri konusunda medyada ortak dil oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla” hazırlanmış.
Kitapçıktaki önerilerden biri “örgüt açıklamalarını haberleştirmemek”.
Kazancı: Gelişmiş ülkelere uygun
AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı konuyla ilgili açıklamasında “Medyamız ne yazık ki zaman zaman habercilik kaygısıyla terör örgütlerinin bu amacına hizmet eden haberler yaptı. Halkımız ise bu habercilik anlayışından duyduğu rahatsızlığı sık sık Anadolu Ajansına bildiriyordu. Biz bu talebi dikkate alarak demokrasisi gelişmiş ülkelerdeki medya uygulamalarına uygun şekilde '10 Başlıkta Terör Haberleri Nasıl Yapılır?' kitapçığını Türk basınına sunmak istedik. Umuyoruz bu kitapçık bundan sonra Türk medyasında teröre karşı farklı bir hassasiyet oluşturur” diye konuştu.
“Habercilik” önerileri
Kitapçıkta dikkat edilmesi gerekenler, "duyuma dayalı bilgilerle flaş veya son dakika haberi yayınlamamak", "terör örgütlerinin amacına hizmet etmemek", "terör haberlerinde reyting ve tiraj kaygısı gütmemek", "ölü ve yaralı görsellerine yer vermemek", "terör örgütlerinin terminolojisini kullanmamak", "ölenlerin kimliklerini açıklamak için acele etmemek", "terör örgütü veya elebaşlarının açıklamalarını haberleştirmemek", "sosyal medyada yer alan bilgi ve görsellere dikkat etmek", "terör örgütlerinin algı operasyonlarına karşı dikkatli olmak", "teröre karşı operasyon hazırlıklarını önceden duyurmamak" başlıklarıyla anlatıldı.
TIKLAYIN - BARIŞ GAZETECİLİĞİ ELKİTABI'NIN DİJİTAL VERSİYONU YAYINDA
Prof. Dr. Sevda Alankuş’un Barış Gazeteciliği Elkitabı IPS İletişim Vakfı tarafından Mart 2016’da yayımlanmıştı. Dijital olarak da erişilebilen kitap çatışmalı alanlarda, çatışmayı derinleşmeden, hak odaklı haber yapmak üzerine rehberlik sunuyor. (EA)