1960 yılında Cezaevindeki Yazarlar Komitesi olarak kurulan PEN, ifade özgürlüğü üzerindeki sansürün ve baskının kaldırılması için çalışmalar yaptı. Bu yıl PEN, mesleğinin gereklerini yerine getiren ve bu yüzden de zor durumda olan üç gazeteciye dikkati çekerek ifade özgürlüğüne verilen önemin altını bir kez daha çiziyor.
Suriye: Nizar Nayuff
Suriye'de, Nizar Nayuff, yasaklı bir politik gruba üye olduğu ve aylık bir bülten hazırladığı için dokuz yıldır hapisanede .
Bir yazar ve insan hakları savunucusu olan Nizar Nayuff, 1992yılında yakalanıp Demokratik Özgürlükleri Savunma Komitesi'ne üye olmak ve yayımladığı Demokrasinin Oyu adlı aylık bültende 'yanlış bilgi aktarmak' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Nayuff'un yakalandıktan sonra işkence görmesi nedeniyle ciddi sağlık problemleri olduğu bildiriliyor. Cezaevi görevlilerinin, Nayuff'un, Suriye'nin insan hakları konusunda yanlış açıklama yaptığını kabul etmemesi ve politik tercihinden vazgeçmemesi halinde, kendisine tıbbi yardım sağlanmayacağını açıkladıkları belirtiliyor. Nayuff, 2000 yılında Başar el Asad tarafından verilen aftan da yararlanamadı.
Kasım 2000'de aile görüşlerinin engellenmesinden dolayı açlık grevinde olan Nizar Nayuff, ailesinin kendisini ziyaret edebilmesi üzerine grevi bıraktı.
Uluslararası PEN, Nizar Nayuff'un Suriye'nin de imzalamış olduğu Uluslararası Sivil ve Politik Haklar Taahhütnamesi gereğince serbest bırakılması gerektiğini belirtiyor. PEN, ayrıca yazarın sağlık sorunlarının da endişe verici boyutlara ulaştığına dikkat çekiyor.
Rusya: Grigory Pasko
Rusya'da, ordu ve çevre muhabiri olan Grigory Pasko, 1997'de 'devlet sırlarını yurtdışında bir takım kaynaklara iletmek' suçundan casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmış ve yargılandığı davada beraat etmişti. Ancak Haziran 2001'de aynı suçtan tekrar mahkeme önüne çıkacak.
Pasko'nun tutuklanması Japon televizyonu için hazırladığı bir rapordan sonraya rastlamıştı. Raporda, Rus tankerlerinin radyoaktif atıkları Japon Denizi'ne döktüğü belirtiliyordu. 19 ay hapis yatan Pasko beraat ettikten sonra Kasım 2000'de Askeri Yüksek Mahkeme'nin, davanın 'adil yargılamaya olanak tanımayan yetersiz bilgilerle' görüldüğüne karar vermesi üzerine, dava askeri mahkemeye gönderildi . Haziran'da yeniden görülecek davada Pasko, sekiz yıl hapis cezası ile yargılanacak.
PEN, davanın Rusya'nın çevre sorunlarına dikkati çektiğine değinerek, olayı, gazetecinin ifade özgürlüğüne karşı bir saldırı olarak nitelendiriyor ve Pasko'nun tekrar beraat etmesi gerektiğini söylüyor.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti: Jean-Luc Kinyongo Saleh
İki haftada bir yayımlanan Vision dergisinin editörü olan Jean-Luc Kinyongo Saleh, dergisinde yer alan ve içişleri eski bakanı Gaetan Kakudji'nin iç savaştan kişisel çıkarlar elde ettiğini belirttiği yazısı nedeniyle şubat 2001'de tutuklandı. Saleh, dört ay hapis ve 500 bin Kongo Frank'ı ceza ödemeye mahkum edildi.
Hapisaneden kaçarak saklanan Kinyongo Saleh, bulundu ve yeniden tutuklandı. Avukatı Jean Kabongo, Birleşmiş Milletler için bir rapor hazırlayarak ülkedeki yetkililerin tabii kaynakları yağmaladıklarını açıkladı.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yedi gazeteci daha yazdıklarından dolayı tutuklandı ya da gözaltına alındı. Dört gazeteci tehdit edildi ve üç gazeteci de polisin veya askerin saldırısına uğradı. Bazıları ise saklanıyor.
PEN, Kongo'da gazetecilere karşı düşmanca tutumu ve tutuklama olaylarını kınadığını ve yetkililerin, gazetecilerin ifade özgürlüğüne saldırmamaları konusunda çağrıda bulundu. (NU)