* Fotoğraf: Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali / Anadolu Ajansı.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'nin enerji ihtiyacı ile bu ihtiyacı karşılayabilecek altyapının olup olmadığının açıklanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Gürer'in önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar "2023 yılına kadar kamu portföyünde yer alan 96 adet hidroelektrik santral ile 1 adet termik santralin işletme hakkı devredilmiş, 1 adet termik santral ise (kömür ve doğalgaz) özelleştirilmiştir," dedi.
Gürer, kamuya ait santrallerin işletme haklarının devredilmesinin Türkiye'nin enerji sektöründeki sorunları azaltmadığını, aksine arttırdığını ve Türkiye'yi enerjide daha çok "dışa bağımlı" hale getirdiğini söyledi.
Gürer ayrıca, "Özel sektör enerji üretim tesisleri yenileşme, iyileşme, bakım ve verimlilikle ilgili denetime tabi midir?" ve "Kamu tarafından kurulup satılan ya da işletme devri yapılan enerji santrali sayısı nedir?" sorularının da Bakan tarafından yanıtlanmasını istedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer.
HES nedir?
Hidroelektrik santralleri, suyun belli bir yükseklikte sahip olduğu potansiyel enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren tesisler. Barajlar gibi nehir yataklarına kurulur.
HES'ler depolamalı ve akışlı olmak üzere ikiye ayrılır. Akışlı yöntemde su doğal yatağından tünel veya kanallara aktarılarak uygun yüksekliğe taşınır. Karadeniz vadilerinde uygulanan HES'ler daha çok tünel tipidir.
TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim AŞ) Kurulu Güç Raporu Aralık 2022 sonu verilerine göre, Türkiye'de elektrik üreten toplam 749 HES var.
Akarsu HES santral sayısı 608 ve Baraj HES santral sayısı 141. Elektrik üreten toplam 749 HES'in toplam kurulu gücü ise 36.558 MW (Megavat).
(TY)