Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) 8 Haziran, Pazar günü yapılıyor. Sınav bu yıl son defa gerçekleştirilecek.
İlköğretim sekizinci sınıfa devam eden 913 bin 612 öğrenci Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Polis Koleji ve parasız yatılı okullarına gidebilmek için sınava girecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınava girecek öğrencilerin nüfus cüzdanlarında fotoğraf ve kimlik numarası bulunması zorunluluğu olmadığını hatırlattı.
Bakanlık, öğrencilerin nüfus cüzdanının yanı sıra okullarından alacakları fotoğraflı sınav giriş belgesini yanlarında getirmeleri gerektiğini söyledi.
Oğlanlar daha fazla
Sınavı düzenleyen, bakanlığa bağlı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (Eğitek) genel müdür yardımcısı Orhan Ekinci sınava girecek çocukların 468 bin 905’inin oğlan, 444 bin 707’sinin kız olduğunu açıkladı.
Öğrencilerin 433 bin 156’sı devlet parasız yatılı okullarına girmek için başvururken, 410 bin 21 öğrenciyse Polis Koleji’ne girmek istiyor.
Suudi Arabistan’da Cidde, Riyad ve Medine'de; Kuzey Kıbrıs'ta Lefkoşa, Özbekistan’da Taşkent, Türkmenistan’da Aşkabat, Azerbaycan’da Bakü, Libya’da da Trablus'ta sınava girilebilecek.
Yaklaşık 100 bin öğretmenin görev alacağı sınava başvuran öğrencilerin bin 899'u engelli. Bu öğrencilerin 991'i ek süre, okutman-yazman isteme, hastanede sınava girme gibi taleplerde bulundu. Sınava üç öğrenci de cezaevinde girecek.
Öğrenciler 120 dakikada 100 soru cevaplayacak. Bakanlık, nisanda sınavın kapsamını değiştirdiğini açıklamıştı.
Devamlı değişen sistem
OKS'nin kalkmasıyla birlikte, öğrenciler 6,7 ve 8. sınıfın sonunda girecekleri sınavların sonuçlarına, derslerdeki başarı notuna ve davranış notuna göre orta öğretim kurumlarına girecek.
Bu yıl ilk seviye belirleme sınavları 21-22 Haziran'da yapılacak. Sınava 6 ve 7. sınıf öğrencileri katılacak.
OKS, 2004'e kadar Liselere Giriş Sınavı (LGS) adıyla yapılıyordu. Geçen yıl özel okullar sınavı da OKS'le birleştirilmişti.(EÜ/EZÖ)