KCK İstanbul ana davasında yargılanan ve Silivri 2 Nolu L Tipi Cezaevi’nde bulunan 91 tutukluya, açlık grevine katıldıkları, kelepçeli muayeneyi protesto ettikleri, çıplak aramaya karşı çıktıkları gerekçesiyle toplam 237 ay iletişim cezası, 429 ay görüş yasağı, 386 gün hücre ve 84 ay sosyal etkinliklerden men cezası verildi.
Avukat Mehmet Emin Adıyaman, Yüksekova Haber’in haberine göre, tutukluların hak ihlallerine karşı her protesto eylemlerinin ardından verilen cezaların "hapis içinde hapis yaşatmak” amaçlı olduğunu belirtti.
91 tutuklu cezaevi disiplin kurulu kararıyla cezalandırıldı. Cezalara karşı İnfaz Hakimliği'ne yapılan tüm başvurular reddedildi.
Ceza alan tutuklular, 12 Eylül 2012'de PKK davasından yargılananlar ve hükümlüler tarafından başlatılan ve 18 Kasım'da son bulan süresiz dönüşümsüz açlık grevine katılmışlardı.
Avukat Adıyaman, tutukluların maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı yaptıkları her protestonun ardından cezaevi tarafından iletişim ya da görüş cezası ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Hapisteki cezalar, mahkemede verileni aşıyor
Tutuklulara verilen cezaların hukuksal olarak ceza infazını da aşan bir durum olduğunu dile getiren Adıyaman şunları söyledi:
“Bu insanların büyük çoğunluğu demokratik haklarından mahrum ediliyor. Kimisi 14 ay görüş yasağı almış durumda. Ailesi ve çevresinden tamamen tecrit edilmiş durumda. Zaten bu cezalandırma anlayışının altında yatan esas zihniyet de tutukluyu tecrit içinde tecrit etme zihniyetidir.”
Verilen cezaların tamamının keyfi olduğunu dile getiren Adıyaman, tutukluların cezaevi içerisindeki doğal ve insani taleplerini dile getirmelerinin dahi suç unsuru sayılarak cezaların kesildiğine dikkat çekti.
Cezaların gerekçelerinin, kelepçeli muayeneyi protesto etmek, açlık grevine katılmış olmak ve çıplak arama uygulamasını protesto etmek olduğunu söyleyen Adıyaman, bu sebeple verilen cezaların tümünün insan haklarına ve yasalara aykırı olduğunu ifade etti.
Cezalarla ilgili hukuksal itirazlarını yapacaklarını, iç hukuk yollarının tükenmesi halinde cezaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını da ekledi.
91 tutukludan en çok cezayı alanlar şöyle:
Celalettin Delibaş 18 ay görüş yasağı ve 4 ay sosyal etkinliklerden men cezası, Kemal Seven 17 ay görüş cezası, 12 gün hücre cezası, 5 ay iletişim cezası, Cahit Özmaya 12 ay görüş cezası, 1 ay iletişim cezası, Tuncer Özdoğan 12 ay görüş cezası, 5 ay iletişim cezası, 12 gün hücre cezası, 1 ay etkinliklerden men cezası, Hüsnü Çetin 14 ay görüş cezası, 20 gün disiplin cezası, 4 ay iletişim cezası, Ahmet Yılmaz 24 ay görüş cezası, 6 ay iletişim cezası, 25 gün hücre cezası. (AS)