Fotoğraf: Halil Sağırkaya / AA
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Genel Merkezi’nde motosikletli kuryelerle görüştü.
Görüşmede Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu (TAMKF) üyesi motokuryeler yaşadıkları problemleri anlattı.
TAMKF Başkanı Çağdaş Yavuz görüşmede 900 bin çalışanın sadece 100 bininin kayıtlı istihdam edildiğini aktardı.
“Bir yılda 187 kurye hayatını kaybetti”
Görüşmenin ardından CHP Genel Merkezi önünde gazetecilere konuşan Veli Ağbaba üniversite mezunlarının iş bulamaması üzerine motokuryeliğe yöneldiğini söyledi.
Motokuryelerin yüzde 90’ının kayıt dışı ve güvencesiz çalıştığını ifade eden Ağbaba şöyle konuştu:
“Motokuryeler varlar ama yoklar. Çoğunun sendikaları yok, iş kolları belirsiz, sigorta girişleri yok. İşyeri baskısı, iş yetiştirme kaygısıyla günde 14 saate kadar çalıştırılıyorlar. Bazı kuryeler günlük yevmiye ile ortalama 100-120 liraya çalışarak, 100-150 kilometre yol yapıyorlar.
“Motokuryelerden 5 paketi bazen 30, 40 dakikada dağıtmaları isteniyor. İşten atılmamak için trafiğin çok tehlikeli olduğu bölgelerde hem kendi hayatlarını hem başkalarının hayatlarını tehlikeye atmak zorunda kalıyorlar. Son 1 yılda 187 motokurye hayatını kaybetti. Onlar bir can, motosiklet değil.
Ağbaba, trafikte motokuryeleri yok sayan, sıkıştıran, kazaya sebebiyet veren sürücülere ilişkin cezai yaptırımların arttırılması gerektiğini de aktardı.
Firmaların da paketler için süre kısıtlamasını esnetmesi gerektiğini ifade deden Ağbaba “Motokuryeler ‘30 dakikada canını mı siparişini mi teslim edeceksin?’ diye soruyor. Devlet, kayıt dışı, ehliyetsiz, eğitimsiz motokurye çalıştıran ve motokuryeye ağır baskı ve mobbing yapan firmalara yönelik yaptırım uygulamalıdır. Toplum olarak bizlere de büyük görevler düşüyor. Siparişi yüzünden kuryeleri ‘işiyle tehdit eden’, trafikte, sokakta kuryeleri yok sayan, aşağılayanların kendilerini sorgulamaları gerekiyor” dedi.
“Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olmalı"
TAMKF Başkanı Çağdaş Yavuz ise en büyük sıkıntılarının trafikte kendilerine dikkat edilmemesi ve kendilerine saygı gösterilmemesi olduğunu söyledi.
900 bin çalışan kuryeden 100 bininin kayıtlı olduğu bilgisini yenileyen Yavuz, “Bunun sebebi işsizlikten kaynaklı kayıtsız çalışan insanların bu işi yapması. Kurye sayısının artması ve kuryelerin mesleki yeterlilik belgesi olmadan yollara çıkması nedeniyle ölümlü trafik kazalarında inanılmaz artış var. Geçtiğimiz yıldan beri 187 kurye hayatını kaybetti. Bu kadar ölüm devletin mutlaka dikkatini çekmelidir” dedi.
Kuryeliğin ‘az tehlikeli işler’ sınıfından ‘çok tehlikeli işler’ sınıfına alınması gerektiğini belirten Yavuz “Mesleki Yeterlilik Kurulu’na başvurumuz var. Devlet eliyle bu mesleği yapanlar için yeterlilik belgesi zorunlu tutulmalıdır” diye de ekledi.
"Puanlama bizi öldürüyor"
TAMKF Genel Sekreteri Yener Çalışkan ise kuryelerinin yaşamlarını riske attığını vurgulayarak, "30 dakika puanlama nedeniyle 19 yaşındaki bir arkadaşımızı kaybettik. 9 Mart 2020’den bu yana 187 kuryeyi kaybettik. Son iki ayda bu sayı 189 oldu. Siz karnınızı doyuracaksınız. Biraz vicdanlı yorum ve puanlama yapın ölüyoruz biz. Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelsin" dedi.