Fotoğraftakiler: Sol üst: Eski İdil Belediye Başkanı Şükrü Tutuş, Sol alt: Dr. Eduard Tanrıverdi ve Hurmüz Diril
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Mardin Milletvekili Tuma Çelik, 90’lı yıllarda zorla kaybedilen Süryanileri Meclis gündemine taşıdı.
Çelik, verdiği önergede “90’lı yıllarda çatışmalar nedeniyle yüzbinlerce insanın zorla yerinden edildiğini, köy yakma ve köy boşaltmalarının yaşandığı” söyledi.
"Zorunlu göç sürüklendiler"
“Bu süreçte bölgenin kadim halklarından olan Süryaniler de zorunlu nedenlerle Avrupa ülkelerine göç etmek durumunda kaldı” diyen Çelik, “80’li yılların sonlarından başlayarak 90’lı yıllar dahil olmak üzere yaklaşık 50 dolayında Süryani’nin zorla kaybedilmiş olması, Süryanilerle ilgili çok fazla bilinmeyen bir realitedir. Yaşanan faili meçhuller ve hak ihlalleri Süryanilerin zorunlu göçünü beraberinde getirmiştir” dedi.
"Hurmüz Diril'den haber alınamıyor"
80’lerin sonu ve 90’lı yıllarda Süryani olup zorla kaybedilen kişiler arasında doktor, işletmeci, belediye başkanı ve yaşlı kişiler bulunduğunu belirten Çelik, şunları söyledi: “Süryanilerin yoğun yaşadığı iller olan Mardin, Şırnak ve Hakkâri’de faili meçhul cinayetler vuku bulmuştur.
"Tumas Behnam, Simon Konutgan, Dr. Eduard Tanrıverdi, İdil eski Belediye Başkanı Şükrü Tutuş, Mikail Bayro cinayetleri bunlardan sadece birkaçıdır. Son olarak, 11 Ocak 2020’den bu yana Hurmüz Diril’den haber alınamıyor.”
|
NOT: Birleşmiş Milletler’in (BM) dikkatini çekmiş ve 1980 yılında ‘Zorla veya İrade Dışı Kaybetmeler Hakkında Çalışma Grubu’ oluşturdu. Sivil toplumun verdiği mücadeleyle birlikte, 2006 yılında BM Herkesin Zorla Kaybetmelere Karşı Korunması Hakkında Sözleşme kabul edildi. Fakat Türkiye işbu sözleşmenin halen imzacısı değil.
(RT)