Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Muş, Vartinis’te dokuz kişinin evlerinde yakılarak öldürülmesiyle ilgili davada Yargıtay 1. Ceza Dairesi, katliamının sorumlusunun dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Bülent Karaoğlu olduğunu tespit etti.
Kısa Dalga’dan Ersan Atar’ın haberine göre Yargıtay, mahkemenin Karaoğlu hakkında verdiği beraat kararını “köyün yakılması emrini Yüzbaşı Karaoğlu vermiştir” diyerek bozdu. Davanın sanıkları arasında yer alan rütbeli üç asker hakkındaki beraat kararı ise onandı.
“Zamanaşımına uğrama tehlikesi var”
Vartinisli ailelerin avukatı, Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik bianet’e yaptığı açıklamada, “9 insanın yakılarak öldürülmesinden suçlu bulunan bir sanığa tutuklama yerine yurtdışına çıkış yasağı adli kontrolü uygulanması trajikomik bir durum. O kadar hafif suçlar açısından tutuklamaya başvurulduğu bir ortamda böyle ağır bir vakada tutuklu yok” diye konuştu.
“Dosya 3 Ekim 2023’e kadar kesin karara bağlanmazsa zamanaşımı nedeniyle düşmesi tehlikesi var” diyen Karaçelik, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: “Yargının bu tavrıyla da yetişmek mümkün değil. İlk derece mahkemesi 1 Mart 2016’da karar vermişti, dosya beş yıl boyunca Yargıtay’da bekletildi, beşinci yılda karar verildi. Süre çok daha anlamlı değerlendirilebilirdi.”
“Yargıtay Başsavcılığı, zamanaşımı tehlikesi var notunu düşmesine rağmen, Yargıtay Ceza Dairesi böyle bir tespitte de bulunmuyor. Normalde yüksek mahkemeler zamanaşımı tehlikesi olduğunda derece mahkemeleri için karara bu notu düşerler. 2023’e yetişebilir miyiz bilemiyoruz, bu şekilde ilerlediği takdirde mümkün değil.
“Cezasızlık her aşamada yaşandı, devam ediyor”
Yeniden görülecek davanın ilk duruşma tarihi 21 Eylül 2021 olarak belirlendi.
Karaçelik, “Burada da keyfi ve sorumsuzca bir tutum sergilendiğini düşünüyoruz. Tebligatlar gibi eksiklikler 1 ay gibi bir sürede giderilebilecekken neden bu kadar ileri tarihe duruşma verildi? Cezasızlık pratiğinin bütün hallerini soruşturma ve kovuşturmada yaşamıştık, yaşamaya devam ediyoruz” diye konuştu.
“Adaletin tecelli etmesine yetmeyen bir karar”
Kadir Karaçelik, Yargıtay kararının içeriğini de şöyle değerlendirdi:
“Karanlık bir dönemi, sorumluları tespit edecek şekilde bir içeriği yok. Bu tür davalarda sıklıkla beraat ve cezasızlıkla karşılaştık. Bu kararda ise en azından kamu görevlileri açısından bu suçların işlenebileceği tespit edilerek, ‘kamu görevlisi yapmaz’ tutumuna karşı ciddi bir tespitte bulunuyor.
“Yargıtay Başsavcılığının tebliğnamesi ise meseleye daha etraflıca yaklaşmıştı, yeterli olmasa da. Tebliğnamede, kamu görevlilerinin tanık olarak dinlenmesi, bu haliyle eksik araştırma yapılmış olduğu belirtiliyordu. Savcılık, operasyonu kimin yaptığı, nasıl planlandığı, kimlerin katıldığı tespit edilsin, belge eksiklikleri giderilsin demişti.
“Yargıtay Ceza Dairesinin kararı ise olayı sadece bir sanığın sorumluluğuna indirgiyor, savcılığın tebliğnamesine rağmen. Adaletin tecelli etmesine yetmeyen bir karar…
“Bu karar da yeni duruşma günü çok uzak bir tarihe ertelenmesi de tesadüf değil, bir stratejinin bir parçası olduğunu düşünüyoruz. Mahkeme bozma kararın uyduğu takdirde yeni karar da yine Yargıtay’a gidecek.”
Ne olmuştu?
TIKLAYIN - Yargıtay Savcılığı: Dokuz Kişinin Yakıldığı “Vartinis” Etkili Soruşturulsun
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı etkili bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığını belirterek yargılanmanın yenilenmesi gerektiğini ifade etmişti.
TIKLAYIN - Vartinis'te Dokuz Kişiyi Yakmakla Yargılanan Devlet Görevlilerine Beraat
2 Ekim 1993'te Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis köyünde yaşayan, en küçüğü 14 yaşında olan Mehmet Nasir Öğüt, Eşref Oran, Sevda Öğüt, Sevim Öğüt, Mehmet Şakir Öğüt, Mehmet Şirin Öğüt, Aycan Öğüt, Cihan Öğüt ve Cinal Öğüt evlerinde yakılarak öldürüldü.
Katliamla ilgili açılan davanın Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 1 Mart 2016 tarihli duruşmasında tüm sanıklar “delil yetersizliğinden” beraat etti.
TIKLAYIN - “Vartinis Yakıldığından Beri, 23 Yıldır Bu Günü Bekliyordum”
Yargıtay: Yangını söndürmek isteyenlere izin verilmedi
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, İlçe Jandarma Komutanı Bülent Karaoğlu dışındaki sanıklar hakkındaki beraat kararlarını onadı. Daire olayın sorumlusunun İlçe Jandarma Komutanı Karaoğlu olduğu sonucuna vardı ve hakkındaki beraat kararını bozdu.
Daire’nin kararında, Karaoğlu’nun Vartinis içinden geçerken köy halkına hitaben, “Bu gece gelip köyünüzü yakacağız” şeklinde sözler sarfettiği hatırlatıldı ve “3 Ekim gecesi saat 03:00 sıralarında düzenlenen operasyon kapsamında yüzlerce askerin beldeye geldiği ve operasyon sırasında belde halkına ait samanlıkların, ot yığınlarının, ahırların hayvanların, birçok evin ve Nasır Öğüt’ün evinin ateşe verildiği” anlatıldı.
Çıkan yangın sırasında evde bulunanların yanarak hayatını kaybettiklerini belirten Yargıtay 1. Ceza Dairesi, “Yangını söndürmek için müdahale etmek isteyen belde halkına askerler tarafından izin verilmediği anlaşılmıştır” dedi.
Daire’nin kararında Karaoğlu’nun katliamdaki sorumluluğu özetle şöyle anlatıldı:
“Hasköy İlçe Jandarma Bölük Komutanı olarak görev yapan sanığın operasyona katıldığının tanık beyanları ile sabit olduğu, kaldı ki İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yapması sebebiyle sorumluluk alanında yapılan böyle bir operasyonda görev almamasının düşünülemeyeceği ve sanığın operasyondaki en rütbeli kişi olduğu, astsubayın şehit edilmesi sonrasında sarf ettiği sözler de dikkate alındığında yangının sanığın emir ve talimatı doğrultusunda meydana geldiğinin anlaşıldığı…”
Daire bu nedenle Karaoğlu’nun maktullerin evinde çıkan yangın nedeniyle sorumlu tutulup cezalandırılması gerektiği gözetilmeden, hatalı değerlendirme ile sanığın beraatine karar verilmesinin yasaya aykırı olduğunu kaydetti.
Karaoğlu “Nitelikli öldürmeye azmettirmek” suçundan yeniden yargılanacak. Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi bozma kararına uyarsa yargılama yeniden yapılacak. (AS)