Haberin İngilizcesi için tıklayın
Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD) Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Berkay Ustabaş’ın yargılandığı dava Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti.
Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ustabaş üçüncü duruşmasına yine getirilmedi. Savunmasını Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden yaptı. Duruşmada avukat Erman Öztürk hakimin reddi talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, Ustabaş’ın duruşmaya bizzat katılma talebini reddederek bir sonraki celseye de SEGBİS ile katılmasına karar verdi. Öztürk'ün reddi hakim talebinin ise incelenmek üzere İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.
Ustabaş'ın Berkin Elvan'ın cenazesine katılarak "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganı attığına ilişkin tespit bulunduğunu, Ustabaş'ın İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davasında da "örgüt üyeliği" suçlamasıyla yargılandığını hatırlatarak hakkında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağını söyledi. Ustabaş'ın tutukluluğuna devam kararı veren heyet, duruşmayı 1 Kasım’a erteledi.
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Akın Gürlek; Üyeler: Eda Gerdan, Ferhat Gübağça; Savcı: Hakan Özer.
Salona polis alındı
Mahkeme başkanının talimatı ile duruşma salonuna çevik kuvvet ekipleri alındı. 30 kişilik salonda iki taraflı izleyici bölümünün ön sıraları polislere ayrıldı. Duruşmayı izlemeye gelen tutuklu yakınlarından birçoğu duruşma salonuna giremedi.
Duruşmayı izleyenler arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Serpil Kemalbay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Şeker ve Özgürlükçü Demokrasi Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş yer aldı.
Ustabaş: Savunma yapmam engelleniyor
Savunmasında adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirten Ustabaş, derhal beraatini talep ederek şunları söyledi:
“Üç duruşmadır bu mahkemenin siyasi olduğunu söyledim. Bu davanın iki yanı var: Biri siyasi, ikincisi ise hukuki. ‘Devrim şehitleri ölümsüzdür’ sloganının atıldığı yazıldı. Ama ne polis fezlekesi de ne de savcılık iddianamesinde böyle bir şey var.
“Siz bu sloganın suç teşkil ettiğini söyleyip yargılamaya başlamışsınız. Üç celsede de SEGBİS ile katılıyorum. Bu şekilde savunma yapmam engellenmektedir. İddianamede Adil Kayan ile birlikte hareket ettiğim belirtilmiş. Ancak görüntülere de baktığımızda bunun böyle olmadığı görülmektedir.
“100 bin kişi ‘devrim şehitleri ölümsüzdür’ sloganı atmış ama sadece iki kişi sanık yapılmakta, yargılanmaktadır. Dahası ‘Devrim şehitleri ölümsüzdür’ sloganı nasıl atılmış, hangi durumda atılmıştır? Bunlar hiç sorgulanmamaktadır.
"Ben daha savcıyı görmedim"
“SEGBİS’in azizliği… Ben daha savcıyı görmedim. Lafı uzatmanın alemi yok. Şimdi savcıya zoom yapmanın adil yargılamayı sağladığını mı düşünüyorsunuz?
“2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki iddianameyi alıp dava dosyasına eklemişsiniz. Bakın, o iddianamede ‘örgüt üyeliği’ diye bir şey yok. Üstelik gözaltı sonrasında denetimli serbestlik dahi almadan serbest bırakıldım.
“Bu soruşturmanın savcısının ayağına giderek ifade verdim. Gözaltında falan da değildim. Ama tutuklandım. Ben ifade vermeye gitmesem gitmezdim. Ama ayağımla, alnım ak, başım dik şekilde gittim. Bu da benim kaçmadığımın ve delil karartmadığımın açık göstergesidir.
“Bu kadar süredir tutukluyum, şimdi kameraya konuşarak savunma yapmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz günlerde yargı yılı açılışında demokrasiden bahsedildi. Bu sürede yargının tartıştığı sorunlardan bahsediliyor. ‘Mahkemeler tarafından hatalı kararlar nedeniyle mağduriyetler oluşmaktadır’ deniyor.”
Avukat Öztürk: Hak yerini bulsun diye savunma yapacağım
Ustabaş’ın savunmasının ardından avukatı Erman Öztürk savunmasına “Hak yerini bulsun diye savunma yapacağım. Çünkü üç duruşmadır sözüm kesilmeden bir kez dinlendiğimi hatırlamıyorum” diyerek başladı.
Öztürk, Berkin Elvan cenazesinin olduğu güne ait gazete kupürlerini ve firari savcı Muammer Akkaş’ın durumuna ilişkin gazete kupürlerini sundu:
“Gazetelerden de anlaşılacağı üzere cenazeye 2 milyon insan katılmıştır. Dosyada 3 tutuklu sanık var. 9 aydır tutuklular ancak mahkemenizin oluşturduğu gerekçe her duruşma değişiyor.
"Firari savcının iddianamesi tutuklama gerekçesi"
“Bu dosyada tutuklamaya yeterli delil çıkmadığı için mi öbürüne gidiliyor. Berkay 5 yılda hiçbir yere gitmemiş, bu dosyada da kaçmamış, kendi ayağıyla ifadeye gelmiştir. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde davası var dediğiniz dosyayı yürüten savcı firari Muammer Akkaş. Onun iddianamesinden bu dosyaya tutuklama gerekçesi yapıyorsunuz.
“Bu önünüzdeki dosya da FETÖ’den ihraç edilen ve tutuklanan polislerin hazırladığı fezleke. Bu dosyada gerekçe bulup öbürüne gidiyorsunuz iki dosya da ihraç edilen, tutuklanan insanların hazırladığı dosyalar.”
Savcı tutukluluğun devamını istedi
Savunmasının sonunda davada tutuklu yargılanan tüm sanıkların tahliyesini isteyen Öztürk, mahkemenin tarafsız olmadığını belirterek Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) 25. maddesi uyarınca mahkeme heyetinin reddini talep etti.
Savunmaların ardından duruşma savcısı ara mütalaasını sundu. Savcı, isnat edilen suçun vasıf ve mahiyetinin değişmediğini belirterek sanıkların tutukluluklarının devamını istedi.
9 aydır tutuklu
Ustabaş, Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeği nedeniyle hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın cenazesine katıldığı gerekçesiyle ve dokuz aydır tutuklu yargılanıyor.
Ustabaş’ın yanı sıra Adil Kayam ve Ali Olcayto Öğretmen’in de tutuklu yargılandığı dosyada sanıklardan Özgür Arslan ile Helin Bölek de farklı suçlamalardan tutuklu yargılanıyor.
Ne olmuştu?Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri Berkay Ustabaş’ın ailesiyle beraber yaşadığı evi 20 Aralık 2017’de özel harekat polisleri tarafından basıldı. O sırada evde olmayan Ustabaş, 5 Ocak 2018’de ifade vermek için gittiği çağlayan Adliyesi’nde tutuklandı. 23 Ocak’ta beraberindeki 11 kişi ile Silivri 9 No’lu Kapalı Hapishanesi’nden Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’ne sürgün edildi. Avukatları sürgün sırasında işkenceye ve çıplak arama dayatmasına maruz bırakıldığını, kitaplarına ve kıyafetlerine el konulduğunu açıkladı. Kırıkkale’deki tutukluluk sürecinde de “görevi başındaki memura direnmek” gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldı. Ustabaş’a bir ay süreyle görüş ve iletişim yasağı verildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na konuya ilişkin verdiği dilekçede işkencenin araştırılması ve gereğinin yapılmasını talep etti. Ancak hapishane yönetimi hakkında bugüne kadar açılan bir soruşturma söz konusu olmadı. İddianamede TEM kayıtları varİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Ustabaş’ın “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma”, “Toplantı veya yürüyüşlere silah ile katılma”, “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla cezalandırılması isteniyor. İddianamede Berkin Elvan’ın tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetmesinin ardından Berkay Ustabaş’ın 12 Mart 2014’te düzenlenen cenaze töreninin öncesi ve sonrasında eylem yapan grubun içerisinde olduğu belirtildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü arşiv kayıtlarına da yer verildi. “Gezi direnişine katılmak” suçUstabaş’ın 11 Haziran 2013’te Gezi direnişinde düzenlenen gösterilere katılarak, “güvenlik güçlerine ve çevreye saldırıda bulunan 72 şahısla beraber gözaltına alındığı ve serbest bırakıldığı” aktarıldı. Ustabaş’ın “terör örgütünün yaşam tarzını tam bir bağlılıkla benimsediğinin, örgütün direktifleri ve fikirleri doğrultusunda eylemlerde bulunarak örgütün hiyerarşisine tabi olduğunun” öne sürüldü. Ayrıca Ustabaş’ın terör örgütüne ait renk, flama ve pankartları açmak suretiyle kanuna aykırı gösterileri düzenlediği, kolluk görevlilerine direndiği ileri sürüldü. |
(TP)