2011'de Türkiye'de önlenebilir sebeplerden kaynaklanan en az 815 çocuk ölümü oldu.
Gündem: Çocuk! Çocuk Hakları Merkezi Türkiye'deki insan hakları örgütlerinin yayınladığı verileri, yaygın basında ve internet taramalarında çıkan haberleri derleyerek bir rapor oluşturdu. Raporda çocuk yaşam hakkı ihlallerinin birçok kez cezasız kaldığı saptaması da yer aldı.
Raporda açıklanan çocuklara dair 815 yaşam hakkı ihlalinin ulaşılabilen bilgiler çerçevesinde şekillendiğine dikkat çekildi. Gerçekte çocukların yaşam hakkının ihlalinin belirtilen sayıdan daha fazla olduğunun altı çizildi.
Raporun sunumunda çocukların yaşam haklarının ihlalinin cezasız kalmasının yaygın olduğu belirtildi, bu yöndeki birçok olayda soruşturmaların kapsamlı ve caydırıcı bir şekilde yapılmadığı, pek çok olayda sorumluların ortaya çıkarılmadığı, yargılanmadığı ifade edildi.
Devlet eliyle 50 yaşam hakkı ihlali
Raporda devlet eliyle ortaya çıkan 50 yaşam hakkı ihlaline dair şu verilere yer verildi: Toplumsal olaylar sırasında yaşanan hak ihlallerinde üç, kara mayınları ve askeri mühimmat nedeniyle hak ihlallerinde iki, silahlı çatışmalarda yaşam hakkı ihlallerinde dört, yargısız infaz nedeniyle yaşam hakkı ihlallerinde 21 çocuk yaşamını yitirdi.
Kamu görevlilerinin ihmali sebebiyle 15'i sağlık hizmeti, beşi de eğitim hizmeti alırken toplam 20 çocuk hayatını kaybetti.
Önlem alınmadığı için...
Raporda devlet önlem almadığı için ortaya çıkan yaşam hakkı ihlallerinde ise 763 olay tespit edildiği açıklandı.
Aile içi şiddet yüzünden 24, akran şiddeti nedeniyle dokuz ve çocuk cinayetleri sonucu 25 çocuğun hayatını kaybettiği rapora yansıdı. Bireysel silahlanma sonucu yaşam hakkı ihlallerinde 20, intihar sonucu yaşanan yaşam hakkı ihlallerinde 12 çocuk yaşamını kaybetti.
Trafik kazaları, ev kazaları, yangın, soba gazı zehirlenmeleri, besin zehirlenmeleri, elektrik çarpmaları, afetler ve kanalizasyon çukuruna, su kuyusuna, göle düşme, ırmakta boğulma gibi kentsel ve kırsal açık alanda yaşanan olayları kapsayan "ihmal sonucu yaşanan yaşam hakkı ihlalleri"nde ise 673 olay raporda kayda geçti.
Yaşam hakkının temel hakların gerçekleşmesi için önkoşul olduğunun hatırlatıldığı raporun sunuşunda, çocukların yaşam hakkının yaygın ihlalinin çocukların diğer pek çok alanda yaşadıkları hak ihlalleriyle bağlantılı olduğu da vurgulandı. Bütüncül bir çocuk politikasının gerekliliği, aksi takdirde, çocukların yaşam hakkını korumanın mümkün olamayacağı ifade edildi. (YY)
Gündem: Çocuk! Çocuk Hakları Merkezi'nin raporunun tamamına ulaşmak için tıklayınız.