“Seçmen davranışının makro analizine göre Ekrem İmamoğlu CHP, Binali Yıldırım’ın AKP bölgelerinde yüksek oy aldı.”
“İmamoğlu, Fatih’te bir mahallede %7 oy kaybetti, geri kalan 959 mahallede oy sayısını arttırdı.”
“İstanbul seçmenine göre, trafik, göçmenler, Suriyeliler ve işsizlik kentin en önemli sorunları.”
Bu tespitler bugün Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) ev sahipliğinde Minevra Han’da gerçekleştirilen panelde dile getirildi.
Panelin adı, “23 Haziran 2019 İstanbul Tekrar Seçimleri: Seçmen Davranışı Açısından Bir Değerlendirme.”
Panelin konuşmacıları İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Emre Erdoğan, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyeleri Ersin Kalaycıoğlu, Özge Kemahlıoğlu ve Mert Moral ile Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Emre Toros’tu.
Panelde, 31 Mart ve 23 Haziran sonrasında İstanbul'da bin kişiyle yapılan saha araştırmasının sonuçları paylaşıldı. Panelde bilgi veren Mert Moral, yenilenen İstanbul seçimlerinde ortaya çıkan 806 bin oy farkının Türkiye siyasetine etki edecek nitelikte olduğunu ve sonraki seçimleri de etkileyeceği anlamına geldiğini söyledi.
HDP’nin desteğinin seçim sonuçlarına etkisi
Gerçekleştirilen sunumda dikkat çeken noktalar şöyle:
"Oy farkının bir önceki seçime göre artışta Millet İttifakı ve Halkların Demokrat Partisi’nin (HDP) tek bir adayda birleşmesinin önemli bir etkisi oldu.
İstanbul’un kıyı bölgelerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) iç bölgelerinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayının daha çok oy alması, genel seçimlerde de var olan “coğrafi kutuplaşma”nın bir sonucu.
İmamoğlu sadece bir mahallede oy kaybetti
İmamoğlu, Fatih’te bir mahallede %7 oy kaybetti, İstanbul'un geri kalan 959 mahallesinde oy sayısını arttırdı.
Seçime katılım analizinde, AKP’nin oy aldığı yerlerde katılım düşerken, Beşiktaş gibi CHP’nin kalesi olarak görülen ilçelerde seçime katılım arttı. Totalde seçime katılım %0,6 oranda artarken, 31 Mart’ta sandığa gitmeyen CHP seçmenin 23 Haziran’da gitmesi dikkat çekti.
31 Mart’ta seçmenin %83,86’sı sandığa giderken 23 Haziran’da seçmenin %84,44’i oy kullandı.
AKP seçmeni oyunu İmamoğlu’na verdi
Seçmen geçişi analizinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) AKP’ye, İyi Parti ve HDP’den CHP’ye geçiş olduğu, AKP seçmeninin %5’inin CHP’ye geçtiği ve %6’sının oy vermediği sonucuna ulaşıldı.
31 Mart seçimlerinde İmamoğlu’nu destekleyen HDP, İyi Parti ve Saadet Partisi’nden 23 Haziran seçimlerinde Binali Yıldırım’a oy geçişi olmadığı belirtildi."
Mert Moral, seçim sonucunu değiştiren kilit noktanın AKP seçmeninden CHP’ye oy geçişinden kaynaklanmadığını, aksine 2002’den beri “ideolojik kutuplaşma”nın arttığını ve seçmenin kendi partisine oy verme eğiliminin hala çok yüksek olduğunu belirtti.
En büyük sorun trafik
Özge Kemahlıoğlu ise İstanbul'da seçmenin "trafik", "göçmenler, Suriyeliler" ve "işsizliği" kentin en önemli sorunları olarak sıraladığını söyledi. Bu sorunları kimin çözebileceğine ise seçmenin cevabı büyük bir çoğunlukla kendi partileri.
Ancak seçmenin yaklaşık %10’luk azımsanamayacak bir kısmı muhalefetin de iktidarın da adaylarının İstanbul’un sorunlarını çözemeyeceğini söylüyor.
Seçmenin %25 yardım alıyor
Seçmenin %25’i belediyelerden hizmet adı altında yardım alıyor. AKP seçmeni seçim öncesi kendi adaylarının seçilmesi durumunda yardımın devam edeceğini düşünürken İmamoğlu seçilirse bu yardımlardan yararlanamayacağını düşünüyor.
CHP seçmeni her iki adayın da seçilmesi durumunda belediyelerden yardım beklentisi olmadığını belirtiyor.
Halka en yakın lider İmamoğlu
Emre Erdoğan’ın seçmenin duygusal eğilimi üzerine yaptığı analizlere göre, İstanbul seçmeninin kendine en yakın gördüğü siyasetçi %45,1 oranı ile Ekrem İmamoğlu.
%43,9 ile İmamoğlu’nu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takip ediyor. Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım ise %11,3 ile 5.sırada yer alıyor.
YSK’nın iptal kararı nasıl karşılandı?
Araştırmaya göre, YSK’nın seçim yenilenmesi kararı sonrası AKP seçmeni bir sonraki seçim için gurur, heyecan ve umut duyguları beslerken; CHP seçmeni endişe, korku ve öfke hissetti. , YSK’nın kararı AKP seçmeninin %3’lük diliminde onay görmedi.
Adayların diğer parti seçmenlerinde tam karşıt duygular uyandırması “duygusal kutuplaşma”nın İstanbul seçimlerinde dikkat çekici bir şekilde var olduğunu gösteriyor. (EEY/EMK)
* Fotoğraflar: Ekin Eylem Yıldız